Batı Trakya’da 1988 ve 1990 yıllarında yaşanan fanatik milliyetçi saldırılara karşı gösterilen direnişin simgesi olan 29 Ocak, bu yıl da İzmit’te yapılan etkinliklerle anıldı.
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlik, geniş katılımla gerçekleşti.
Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şube Başkanı Yüksel Öztürk, açılış konuşmasını yaptı. Öztürk, Batı Trakya Türklerinin yaşadığı zorluklara ve mücadelesine dikkat çekti.
Konuşmalar, 29 Ocak’ın anlamını vurguladı
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapmak üzere sırasıyla Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve Kocaeli Valisi İlhami Aktaş söz aldı.
Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, “29 Ocak Milli Direnişi’ne emek veren, bir sürü zorluk çeken ve bu yolda ölene kadar mücadelesini sürdüren başta Dr. Sadık Ahmet olmak üzere tüm vefat edenleri saygı ile anıyorum” diyerek, Batı Trakya’daki varlıklarının ve geleceğinin önemini vurguladı.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın da Batı Trakya Türklerinin tarihsel mücadelesine değinerek, “Ecdadımızın verdiği mücadeleyi unutmayacak, milli şuurumuzu daima koruyacağız” dedi.
Batı Trakya Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, İzmit’teki Batı Trakya Türklerinin birlik ve dayanışmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu ruh bizim en büyük gücümüzdür,” diyerek birlik ve beraberliğin önemini vurguladı.
YTB Başkanı: “Türkiye, Batı Trakya’nın Yanındadır”
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, 29 Ocak’ın Batı Trakya Türklerinin milli kimliklerini koruma mücadelesinin simgesi olduğunu belirterek, “Türkiye, Batı Trakya halkının her zaman yanındadır. YTB olarak, Batı Trakya’daki soydaşlarımızın haklarının korunması için var gücümüzle çalışacağız” dedi.
Karanfil Bırakıldı ve Birlik Mesajları Verildi
Programın sonunda katılımcılar, Fevziye Camii yakınlarındaki Milli Kimlik ve Direniş Anıtı’na yürüyerek, Batı Trakya Türklerinin direnişini anmak amacıyla karanfil bıraktılar. Bu anlamlı anma, geçmişi hatırlamakla kalmayıp, Batı Trakya Türklerinin kültürel mirasını ve kimliklerini koruma mücadelesinin de bir simgesi oldu.
29 Ocak, Batı Trakya Türklerinin mücadelesinin simgesi olarak, İzmit’te gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlikle bir kez daha anılmış oldu.