Afrika medyasında YTB’nin faaliyetleri geniş yer buldu

  • Güncelleme: 27.02.2022 23:43
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20-22 Şubat 2022 tarihlerinde Afrika ülkelerine gerçekleştirdiği çalışma ziyaretleri kapsamında YTB’nin faaliyetleri bölgedeki medyada geniş yer buldu.
Afrika medyasında YTB’nin faaliyetleri geniş yer buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20-22 Şubat 2022 tarihlerinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Senegal’e çalışma ziyareti gerçekleştirirken Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo ile Dakar’da bir araya geldi. Ziyaretler kapsamında ise YTB’nin çalışmaları Afrika medyasında geniş yer buldu. YTB Başkanı Eren’in kaleme aldığı makaleler, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Gine Bissau’da önemli medya kuruluşlarında yayınlanırken, Senegal’deki medyada da YTB’nin çalışmaları yankı uyandırdı. 

EĞİTİMDEN MEDYAYA KADAR PEK ÇOK SAHADA FAALİYET YÜRÜTTÜK

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin önemli medya kuruluşlarından Kinshasa Times  için "Türkiye Cumhuriyeti ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Arasındaki Tazelenen Dostluk" başlıklı makale kaleme alan YTB Başkanı Abdullah Eren, Türkiye’nin tarihinde hiçbir zaman Afrika’ya uzak olmadığına dikkat çekti. YTB’nin, Türkiye’den Afrika’ya uzanan dostluk elinin parmaklarından birini olduğunu ifade eden Eren, eğitimden medyaya kadar pek çok sahada YTB’nin faaliyetlerinin Afrika’da vücut bulduğunu kaydetti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Türkiye ile olan ilişkilerinin son yıllarda bir ivme kazandığını aktaran Eren, YTB desteğiyle profesyonellere yönelik medya ve dil eğitimi başta olmak üzere çeşitli eğitim faaliyetlerinin hayata geçirildiğini belirtti. Bunun yanında ise 2011 yılından beri tüm dünya öğrencilerinin yararlanması için oluşturulan Türkiye Bursları programından bu zamana kadar Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden 320 uluslararası öğrencinin yararlandığını kaydetti.

GİNE BİSSAU İNSANİ ALT YAPI

YTB Başkanı Eren, Gine Bissau’da faaliyet yürüten önemli medya kuruluşlarından Jornal Nô Pintcha için kaleme aldığı makalesinde de yardımlaşma, dayanışma ve insancıllığı kılavuz alan Türk dış politikasının bileşenlerinden biri olan YTB’nin gelişmelere “insanî” bir altyapı sağladığının altını çizdi. YTB’nin özellikle eğitim alanındaki faaliyetlerinin, Türkiye ile Gine Bissau arasında kurulması arzu edilen yeni işbirliklerine insan-gücü kaynağı sağladığını anlatan Eren, son yıllarda Türk işadamlarının Gine Bissau’ya yönelik ilgilerinin de arttığını kaydetti. Eren, Türkiye Bursları kapsamında Gine Bissau vatandaşı 200’e yakın öğrencinin Türk üniversitelerinde misafir edildiğini ve 32 öğrencinin hâlâ bu amaçla ülkemizde bulunduğunu dile getirdi. Başkan Eren makalesinde ayrıca eşsiz doğal güzellikleri ile Gine Bissau’nun, farklı kültürlere sahip insanlarının barış içinde yaşamalarıyla da dikkat çektiğini bildirdi.

ÜLKELER ARASI DİASPORA ALANINDA İŞBİRLİĞİ

Senegal Basın Ajansı APS de YTB’nin faaliyetlerine ilişkin haber servis etti. YTB'nin Senegal’de gerçekleştirdiği önemli projelere dikkat çekilen haberde, “Afrika Medya Temsilcileri Eğitim Programı” (AFMED) ve Kamu Görevlisi ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Programı” örnek gösterildi. Programlara Senegal’den medya mensuplarının ve akademisyenlerin katıldığı aktarıldı. “Türkiye Bursları” programı kapsamında 185 Senegalli öğrencinin burslandırıldığının bildirildiği haberde Senegal’den başvurunun giderek arttığı vurgulandı. 2018 yılında Türkiye Mezunu Senegalliler Derneği’nin kurulduğunun hatırlatıldığı haberde ülkeler arası diaspora alanında da işbirliği ve paylaşımların yapıldığı ifade edildi.