Almanya'da camiler 3 Ekim’de kapılarını ziyaretçilere açıyor

  • Güncelleme: 26.09.2020 19:23
Almanya'da camiler 3 Ekim’de kapılarını ziyaretçilere açıyor

Almanya genelinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı derneklerde her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Açık Cami Günü" 3 Ekim'de yapılacak.

Pandemi süreci sebebiyle gerçekleştirilecek Açık Cami Günü’nün bu yılki teması “Özel zamanlarda İman” olarak belirlendi.

Covid-19 salgını nedeniyle Mart ayından itibaren din hizmetleri ve din eğitimi alanlarında yaşanılan süreci değerlendiren Moschee-Forum Direktörü Murat Şahinarslan, “2020 yılında dünya, insanlık tarihinde karşılaşılmamış bir Covid-19 hastalığıyla imtihan edildi. Özellikle Mart ayından sonra ibadet hayatını etkileyen bu virüs camilerin geçici bir süre için toplu ibadete kapatılmasına da yol açmıştı. Camilerde vakit namazları, Ramazan, teravih namazları ve Cuma namazların cemaatle kılınamamasıyla birlikte uygulanan diğer din hizmetleri ve din eğitimi alanlarında kısıtlandı.” ifadelerini kullandı.

3 Ekim tarihinde geçekleştirilecek Açık Cami Günü kapsamında Müslümanlar Koordinasyon Merkezi (KRM) tarafından bu yıl temanın “Özel zamanlarda İman!” olarak belirlendiğini söyleyen Şahinarslan, “2007 yılından bu yana Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM) bünyesinde İslami dini cemaatler tarafından ortaklaşa "Açık Cami Günü" etkinlikleri düzenlendiğini kaydetti.

Amaç topluma İslam dinini anlatmak ve doğru bilgi vermek

"Açık Cami Günü"nde farklı dinlerden insanları cami ve İslam dini hakkında doğru bilgi edinmelerini sağlamak amacıyla Köln DİTİB Merkez Camii’ne davet ettiklerini söyleyen Şahinarslan, “Alman dostlarımıza ve komşularımıza etkinlik vesilesiyle pandemi sürecinde İslam inancının insanlığa kattığı ahlaki değerler ve toplumda birlikte yaşama kültürüne etkilerinin anlatılması ve topluma tanıtılması hedefliyoruz” dedi.

3 Ekim iki Almanya'nın birleşme gününde camiler de kapılarını ziyaretçilere açtığını belirten Şahinarslan şöyle devam etti: “Bu yılki etkinlikler, Covid-19 önlemleri kapsamında hijyen ve sosyal mesafe kuralları gözeterek Köln DİTİB Merkez Camii’ne gelen ziyaretçilere cami rehberlikleri refakat edecek. Ziyaretçiler, cami ve İslam dini konusunda merak ettikleri sorulara da cevap bulabilecek. Köln Merkez Camii mimari fotoğraf sergisi ile birlikte sosyal, kültürel, dini ve akademik çalışmaların yansıtılacağı tanıtım standları yer alacak. Almanya geneli cami derneklerinde de bir takım sosyal etkinlikler gerçekleştirilecek. Etkinlik çerçevesinde ziyaretçilere DİTİB, İslam ve cami olmak üzere ücretsiz broşürler dağıtılacak. Sosyal medya hesaplarından seçilen ayet ve hadisler paylaşılacak."

Ercüment Aydın / Köln