Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin verilen karara ilk tepki atanmış müftüden

  • Güncelleme: 11.07.2020 01:14
Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin verilen karara ilk tepki atanmış müftüden

Yunanistan Hükümeti tarafından Gümülcine’ye atanmış Müftüsü Cihat Halil, “Ayasofya bir Hristiyan kilisesidir, ismi de bunu bildirmektedir, cami olması için bu müdahaleye gerek yok” diyerek tepki verdi.

Yunanistan’ın “Lozan Barış Antlaşması”nı ihlal ederek yıllardan beri kendi çıkarları doğrultusunda keyfi uygulamayla Batı Trakya’ya atadığı müftülerden Gümülcine atanmış Müftüsü Cihat Halil’in “Ayasofya Hristiyan Kilisesi olarak kalmalı” ifadesi Batı Trakya’daki azınlıkta büyük tepkilere sebep oldu.

Yunanistan Devlet Radyosu ERA programından Thanos Siafakas ve Yorgos Neruços’un Ayasofya ile ilgili sorduğu soruları cevaplayan Gümülcine atanmış Müftü Naibi Cihat Halil, “Ayasofya Kilise olarak kalmalı” dedi.

Yunanistan Hükümeti’ne sadakatı ile bilinen Atanmış Müftü Cihat Halil şu ifadeleri kullandı: “Ayasofya bir Hristiyan kilisesidir, ismi de bunu bildirmektedir, cami olması için bu müdahaleye gerek yok. Konstantinupolis’in (İstanbul) birçok camisi var, bu gelişme Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında zor durumlara neden olmamalı. Ayasofya eğer cami olursa bu garip olurdu. İbadet mekanlarına hepimiz saygı duymalıyız. Adından da anlaşılacağı gibi, Ayasofya bir Hıristiyan kilisesidir. Tabii ki Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ortodoks Hıristiyanlar vardı. O tarihe kadar camiye dönüştürülene kadar öyleydi. Ve bunun ötesinde, o zamanlar müzeye dönüştürülmesinde, siyasi yetkililer buna karar verdi. Ancak ben bir din adamı olarak saygı duymak iyi olur diyorum. Ayasofya olduğu sürece bu isim yeterli, adından bir Hıristiyan kilisesi, Hıristiyanlar için kutsal bir tapınak olduğu anlaşılmaktadır. Ve görüyorum ki bu müdahalenin şimdi yapılması gerekmiyor. Birçok insan gibi, bunun bu dönemde tahrik edici bir karar olduğunu söyleyebiliriz. İslami isimler, Müslümanca isimlerle adlandırılan bu kadar çok camiler var. Bu isimle camiye dönüştürülmesi ve Ayasofya Camisi olması, bu biraz garip. Ben din görevlisi bir kişi olarak konumumdan, bunun hem Hıristiyanları hem de Müslümanları zor duruma sokmamak için yapılmamasını önerdim. Tarafsızlığı şu an bir müzedir. Hem Müslümanlar hem de (Ortodoks) Hıristiyanlar ve Katolikler ve tüm insanlık ziyaret etsin, bu yeterlidir. Ayasofya isminden, görünüyor ki Ortodoks Hıristiyan içindir ve sonra müzeye dönüştürülmüş. Şimdi bu durumda kalsın. Bu benim tercih ettiğim ve şu anda bu durumda olması insan hayatı için iyi olurdu.”

Batı Trakya’da bilhassa Gümülcine’de azınlık halk tarafından çığ gibi büyüyen tepkilere, hükümetin sadık, sadakatli ve atanmış Müftüsü Cihat Halil’den net bir cevap bekliyor.