Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Senegal Dışişleri Bakanı Amadou Ba'yla ikili görüşmesi ve düzenlenen imza töreninin ardından basına değerlendirmelerde bulundu.
Bu ziyaretinin Türkiye'den dışişleri bakanı düzeyinde ilk ziyaret olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Türkiye'yle tarihi bağları olan dost Senegal halkını "kardeş halk" olarak gördüklerini söyledi.
Çavuşoğlu, iki ülke cumhurbaşkanları arasındaki samimi dostluğun ilişkilere de olumlu yansıdığına işaret ederek ekonomik ilişkileri de daha fazla geliştirmek için yoğun çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.
KEK Toplantısı
İkili ticaret hacminin ve Senegal'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin sayısının da hızlı şekilde arttığına dikkati çeken Çavuşoğlu, bunun "Yükselen Senegal" planıyla daha da artacağından emin olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, "İlişkilerimizin tüm boyutunun kapsamlı bir şekilde ele alındığı KEK Toplantısı'nın Türkiye'de bir an önce gerçekleştirilmesi konusunda hemfikiriz." ifadesini kullandı.
Mevkidaşı Ba'yı Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını dile getiren Çavuşoğlu, yakın zamanda Senegal'in Ankara'da büyükelçiliğinin açılışının yapılacağını bildirdi.
Eğitim ve kültür alanında iş birliği
Çavuşoğlu, Senegal'e Fetullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) mücadeleye ve Türkiye Maarif Vakfına (TMV) verdikleri destekten ötürü teşekkür etti.
İmzalanan anlaşmaların, ekonomik iş birliğinin yanı sıra eğitim ve kültür alanında iş birliğine verilen önemi gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, "Daha çok Senegalli öğrencinin Türkiye'de eğitim görmesini istiyoruz." dedi.
Çavuşoğlu, bugün imzalanan anlaşmalardan birinin dünyanın her yerinde var olan Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin Senegal'deki faaliyetlerine statü kazandırdığı bilgisini paylaştı.
Güvenlik anlaşması
Bakan Çavuşoğlu, diğer taraftan iki ülke arasındaki güvenlik anlaşmasının güncellendiğini ve onay sürecinde olduğunu belirterek, "En kısa zamanda güvenlik, savunma sanayi ve askeri iş birliği konusunda da ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz." diye konuştu.
İki bakanlık arasındaki ilişkileri de geliştirmek istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Senegal'i sadece Batı Afrika'da değil, Afrika'da ve ötesinde çok önemli bir küresel aktör olarak görüyoruz. Afrika'nın ve Batı Afrika'nın istikrarı için oynadığınız rolü ve verdiğiniz katkıyı takdirle karşılıyoruz." dedi.
Çavuşoğlu, mevkidaşıyla Mali'deki görüşmeleri de ele aldıklarını ve görüşlerinin örtüştüğünü belirterek İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında da yakın iş birliği içinde çalıştıklarının altını çizdi.
Türkiye'nin aynı zamanda Afrika Birliği'nin stratejik ortağı olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, gelecek sene Türkiye-Afrika Birliği Zirvesi'nin düzenleneceğini, bu süreçte Senegal'in büyük katkısı olduğunu belirtti.
Çavuşoğlu, Dakar Büyükelçiliğinin yeni binasının temelini attı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Senegal'in başkenti Dakar'da yeni elçilik binasının temelini attı.
Türk bayrağının, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildiği alanda, Çavuşoğlu temele ilk harcı attı.
Senegal makamları, 5 Şubat 2016'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Senegal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik Temsilcilikler İçin Arsa Takasına İlişkin Protokol" uyarınca Türk tarafına Dakar'da 10 bin 57 metrekare büyüklüğünde bir arsa tahsis etmişti.
Dakar'da bu arsa üzerine Türk mimarisinin özelliklerini yansıtacak şekilde kançılarya binası inşa edilecek.
Söz konusu inşaat, hibe yoluyla Senegal'de önemli yatırımlara imza atmış Summa İnşaat ve Tosyalı Holding şirketleri tarafından yapılacak.
'Özellikle Libya'da Afrika ülkeleri ve Afrika Birliğinin daha aktif rol oynaması gerektiğini kendilerine söyledim'
Çavuşoğlu, Senegal'e gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında mevkidaşı Ba'yla yaptığı görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulundu.
Ziyaretin iki ülke ilişkilerinin tüm boyutlarını ve bölgesel konuları değerlendirmek için gerçekleştirildiğini ifade eden Çavuşoğlu, Senegal'in Türkiye'nin dostu olduğu gibi Afrika ve dünya için de önemli bir aktör olduğunu söyledi.
Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile de görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, "Kendilerine Ba ile ikili ilişkiler noktasında gündeme getirdiğimiz konular, imzaladığımız anlaşmalar ve önümüzdeki süreçte atacağımız adımlar hakkında arz ettik." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Sall'e Türk firmalarına duydukları güven ve destek için teşekkür ettiklerini dile getirerek, "Yükselen Senegal Planı kapsamında Türk firmalarına daha fazla yer verme konusunda beklentilerimizi arz ettik." ifadelerini kullandı.
Senegal'in Türkiye Maarif Vakfına (TMV) verdiği desteğe de teşekkür eden Çavuşoğlu, Türk Büyükelçiliğine tahsis edilen arazide de temel atıldığını söyledi.
Çavuşoğlu, Ba ile bölgesel konuların değerlendirildiğini vurgulayarak, "Özellikle Libya'da Afrika ülkeleri ve Afrika Birliği'nin daha aktif rol oynaması gerektiğini kendilerine söyledim. Mali konusunda da görüş alışverişinde bulunduk ve görüşlerimizin tamamen örtüştüğünü görmekten mutluluk duyuyoruz." dedi.
Mali'deki geçiş döneminin tamamlanması ve anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Bu konuda Mali halkına ve Mali'ye destek olabileceğimizi söyledik. Mali'de geçiş sürecinin siviller ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) başta olmak üzere uluslararası toplumla işbirliği içinde tamamlanması gerekiyor." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Türkiye'de yaşayan Senegallilerin vize ve ikametleri konusunda pandemi nedeniyle aksamalar yaşandığını ve bu aksaklıkların da giderileceğini ifade etti.
Bakan Çavuşoğlu, açıklamasının sonunda Ba'yı Türkiye'ye davet etti.
Senegal Dışişleri Bakanı Ba: Türkiye ile ticaret hacmini 400 milyon dolara çıkarmak istiyoruz
Senegal Dışişleri Bakanı Amadou Ba, Türkiye'nin görüşlerinin birçok konuda örtüştüğünü belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin kazan-kazan temeline dayandığını kaydetti.
Ba, Ankara ile Dakar arasındaki ilişkinlerin son dönemde sıklaştığının altını çizerek, hem Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem de Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'in ortak vizyonu sayesinde eğitim, mesleki eğitim, endüstri ve altyapı projeleri konusunda ilerleme kaydettiklerini ifade etti.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2008-2019 yıllarında 15 milyon dolardan 250 milyon dolara çıktığına dikkati çeken Ba, "Türkiye ile ticaret hacmini 400 milyon dolara çıkarmak istiyoruz. Şimdi ortak hedefimiz bu ticaret hacmini 400 milyon dolara çıkarmak." ifadelerini kullandı.
Bakan Ba, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin dış politikaya da yansıdığını ve birçok konuda benzer fikirlere sahip olduklarını dile getirdi.
Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede özellikle Türkiye'de yaşayan Senegalliler konusunda kendilerine çok önemli desteğinin olduğunu vurgulayan Ba, "Biz de bu kapsamda Yükselen Senegal Planı'nda Türk şirketlerinin daha çok yer alacağını düşünüyoruz." dedi.
Ba, Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı'nın bir an evvel düzenlenmesi temennisinde bulunarak, iki ülke arasındaki iş birliklerinin artarak devam edeceğine inandığını sözlerine ekledi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Karşılıklı yatırımları artırmak istiyoruz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile görüştüklerini ve yatırımları geliştirmek istediklerini belirtti.
Bakan Çavuşoğlu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, resmi temaslar kapsamında bulunduğu Senegal'de Cumhurbaşkanı Sall tarafından kabul edildiklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ilettiklerini belirtti.
Görüşmede, Mali ve Libya'daki son durumu ele aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "İş insanlarımız Yükselen Senegal Planı'na katkı sağlamaya devam edecek.
Karşılıklı yatırımları artırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.