Batı Trakya tarımdaki yeni umudu olma kapsamında hızla yükseliyor

  • Güncelleme: 19.09.2020 19:35
Batı Trakya tarımdaki yeni umudu olma kapsamında hızla yükseliyor

Bursa’dan Batı Trakya’ya Müjde, şahsımıza değil, Batı Trakya için çalışıyoruz

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi Yönetiminin Batı Trakya’da yaşamlarını sürdüren hemşehrilerimizin sorunlarına çözüm bulma amaçlı girişimleri kapsamında, daha önceden Bursa-Kestel İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevine getirilen hemşehrileri Hayrettin İnal’ı ziyareti esnasında gündeme gelen Yaban Mersini yetiştiriciliği, Batı Trakya'da yaşayan hemşehrilerimizin tarımdaki yeni umudu olma kapsamında hızla yükseliyor.

Gerekli kurumlar tarafından yapılan araştırmalar neticesinde Batı Trakya topraklarının bir bölümünün yaban mersini yetiştiriciliği açısından verimli olduğu tespit edilirken, söz konusu ürünün maliyetinin düşük ve kar oranının ise yüksek olması sebebi ile son derece kazançlı bir tarım faaliyeti olduğu belirtiliyor. Tek ekim ile ikinci yıl ürün vermeye başlayan yaban mersini bitkisinin yaklaşık 15 yıl civarında tekrar ekim gerektirmemesi, fazla suya ihtiyaç duymaması, dağlık bölgelerde de yetiştirilebiliyor olması, çok sayıda sektörde kullanılabilmesi gibi avantajlarının yanı sıra fiyat olarak da tarım ürünleri arasında önemli bir karlılığa sahip olduğu belirtiliyor. Batı Trakya’nın kronik ekonomik sorunlarının çözümü için çalışmalarına uzun zamandır aralıksız devam eden BTTDD Bursa Şubesi ve Anavatandaki ilgili kurumlar, Yaban Mersini ticaretinin Batı Trakya'ya kazandırılması konusunda gerekli girişimlere başlamış durumda. Bu kapsamda uzun zamandır yapılan çalışmarın meyvesini vermek üzere olduğunu belirten yetkililer, Batı Trakya Müslüman Türk Toplumuna ekonomik açıdan güzel müjdeler vermek üzere olduklarını belirttiler.

Türkiye’deki sorunların çoğu çözüldü

Konuya ilişkin bir açıklama yapan BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Dr. Ali Eminlatif; "Bizler yaklaşık 4 yıl önce göreve gelen bir yönetimiz. Bu süreç içerisinde ne mutlu bizlere ki hemşehrilerimizin Türkiye’de yaşadığı uzun dönem ikamet, sağlık, eğitim gibi birçok sorunu çözüme kavuştu. Türkiye'de bulunan hemşehrilerimizin sorunlarının çözüme kavuşmasında hem bireysel hem de kurumsal olarak çok çalıştık ve hemşehrilerimizin sorunlarının çözülmüş olması bizlere daha da güç verdi. Bu kapsamda emeği geçen herkese teşekkürlerimizi bir kez daha iletiyorum.

BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Dr. Ali Eminlatif

Batı Trakya’dan korkmadık

Ancak sadece Türkiye’de bulunan hemşehrilerimizin sorunlarının büyük oranda çözüme kavuşması bizlere yetmedi. Bizler sadece anavatanda bulunan hemşehrilerimize değil, tüm hemşehrilerimize hizmet için yola çıktık. Bu kapsamda belli bazı gruplar gibi memleketimize gitmekten, Batı Trakya’da bulunmaktan, hemşehrilerimizi orada temsil etmekten hiçbir zaman çekinmedik, yüksünmedik. Bursa'da ve Türkiye'de yaşayan her hemşehrimizin varlığını Batı Trakya'da haykırdığımız için gurur duyduk. Bizler Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Yönetimi olarak vatanımıza gitmekten, orada Bursa'mızı temsil etmekten, oradaki akrabalarımız, hemşehrilerimiz ile yan yana durmaktan korkmadık! Bizler hiçbir zaman vatanımıza gitmekten korkanlardan, imtina edenlerden olmadık. Kaostan beslenmedik, bölmedik, parçalamaya çalışmadık. İnsan kullanan olmadığımız gibi, kendimizi de kullandırtmadık. Kolumuzdan tutulup gezdirilen olmadığımız gibi, açıklama yaparken kinaye yapmadık. Batı Trakya insanına yakışır şekilde doğru bildiğimizi açıkça söyledik, laf dolandırmadık, söz taşımadık, kimseye de biat etmedik.

Batı Trakya’da sorunlar bitmiyor

Bizler BTTDD Bursa Şubesi Yönetimi olarak vatanımızda yaşayan hemşehrilerimizin de çözüm bekleyen sayısız sorununun olduğunu bildik, bu sorunları yerinde gördük. Bu sorunların da çözümü için gecemizi gündüzümüze kattık. Bu kapsamda uzun zamandır üzerinde çalışılan bir projenin az da olsa bir parçası olmaktan gurur duyduğumuzu burada açıklamak istiyorum. Memleketimizde uzun süredir yaşanan ekonomik krize bir nebze olsun çare olabilmek adına geliştirilen ‘Yaban Mersini’ projesi kapsamında birçok incelemenin, araştırmanın, hazırlığın yapıldığını gururla ifade ediyorum. Bu kapsamda ülkemiz Yunanistan’dan çeşitli yetkililerin Bursa'mıza geldiğini, Bursa'mızdan yetkili kişilerin Batı Trakya'mıza gittiğini belirterek, memleketimizdeki çiftçilere katkı sağlamak adına yapılan birçok çalışmada son aşamaya gelindiğini büyük bir sevinç ile açıklamak istiyorum" dedi.

Bizler Batı Trakya için çalışmaya devam edeceğiz

Ali Eminlatif son olarak konuya ilişkin, ilgili kurumlar tarafından yapılan açıklamaların hemşehrilerimiz tarafından takip edilmesinin gerektiğini belirterek, şahsi çıkarlar için değil, Batı Trakya'da son dönemde yaşanan ekonomik, siyasi ve ırkçı gelişmelere karşı bir nebze de olsa umut olabilmeleri hemşehrilerimizin yanında olduklarını daha da fazla hissettirebilmeleri için BTTDD Bursa Şubesi Yönetimi olarak var güçleri ile çalışmaya devam edeceklerini belirtti.