Batı Trakya Öğrenciler Birliği (BATÖB) ve Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) işbirliğiyle bu yıl ilki gerçekleştirilen Gümülcine, Dedeağaç, Ferecik, Dimetoka, İskeçe, Kavala, Drama ve Serez şehirlerini kapsayan tarihi ve kültürel amaçlı gezi programı düzenlendi.
31 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen gezi programı çerçevesinde başta Osmanlı eserleri olmak üzere kültürel merkezlere ait eserler de ziyaret edildi.
Gezinin ilk ayağında Gümülcine’de Yeni Camii, Eski Camii, Gazi Evrenos Bey İmareti, Gümülcine Hisarı, Selvili Camii, Müderris Salih Efendi’nin kabri, Yunus Bey Camii ve Poşpoş Tekkesi’nin ardından Dedeağaç şehrindeki Deniz Feneri, Dedeağaç Camii, Aziz Nikola Kilisesi, Ermeni Aziz Prodromos Kilisesi, Katolik Aziz Iosif Kilisesi, Dedeağaç Limanı ve Eski Hükümet Konağı ziyaret edildi. Daha sonra Ferecik şehrindeki Gazi Süleyman Paşa Camii (günümüzde Kosmosotira Kilisesi ) gezildi.
Ferecik şehrine ilk defa toplu bir ziyaret gerçekleştirerek BATÖB bir ilke imza attı. Ferecik sonrasında Osmanlı Devleti’nin Edirne’den önceki başkenti olan Dimetoka şehri gezildi ve şehirdeki Dimetoka Kalesi, Alaca Camii, Oruç Paşa Türbesi, Fısıltı Hamamı, Kaya ve Osmanlı Mezarlıkları, Bayezid Camii ve Çelebi Sultan Mehmet Camii ziyaret edildi.
Programın ikinci gününde İskeçe şehrindeki Saat Kulesi, Çınar Camii, Hasip Baba Tekkesi ve Hamidiye Köprüsü’nün ardından İskeçe’den sonra Kavala şehrine geçildi. Kavala’da Kanuni Sultan Süleyman döneminden kalma su kemeri, İbrahim Paşa Camii, (günümüzde Aziz Nikola Kilisesi), Halil Bey Camii ve Medresesi, Kavalalı Mehmet Ali Paşa Külliyesi ve Evi’nin ardından Drama şehrindeki Arap Camii, Şadırvan Camii, Eski Camii ve Çarşı Camii gezildi.
Programın son gününde de Serez’deki Bedesten, Zincirli Camii, Koca Mustafa Paşa Camii, Ahmet Paşa Camii ve Mehmet Bey Camii ziyaret edildi.
Rodop, İskeçe ve Evros bölgesindeki gençlere tarih ve tarihi eserler konusunda farklı heyecan katarak kültürel bir ihtiyacı karşılamaya dönük boşluğu gidermiştir. Gezi sırasında bu tür gezilerin devamının da arzu edildiği belirtilmiştir.
Gezi programındaki asıl amacın kendimize ve farklı kültürlere ait tarihi mekanları öğrenmek ve bilgileri tazelemek olduğunu söyleyen BATÖB Başkanı Fatih Sar Hasan, “Dolu dolu geçen tarihi ve kültürel gezi programının ardından başta BATÖB öğrenci grubu olmak üzere destek veren GTGB ile İTB yöneticilerine teşekkür ediyorum. Dimetoka, Dedeağaç ve Ferecik bölgelerini gezimiz esnasında öğrenci grubumuza yardımcı olmalarından dolayı Dimetoka Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Süleyman Macır ve yönetimine şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca gezi boyunca grubumuza eserlerin tarihi süreci hakkında engin bilgisinden istifade ettiğimiz tarihçi Harun Halil’e teşekkür ediyorum” dedi.