Bursa Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Toprak'tan "K. Makedonya için milli sorumluluk" çağrısı

  • Güncelleme: 29.09.2021 01:27
Bursa Rumeli Türküleri Derneği Başkanı İbrahim Toprak, "Kuzey Makedonya'daki nüfus sayımı için milli sorumluluğunuzu yerine getirin" çağrısında bulundu.
Bursa Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Toprak'tan

 

2001 yılından sonra Ohri Barış Antlaşması çerçevesinde anayasa değisikliği ile bir kanun getirildiğini ifade eden Bursa Rumeli Türküleri Derneği Başkanı İbrahim Toprak şu açıklamada bulundu: "Getirilen kanunun özellikle bir maddesinde "Hakça Temsil İlkesi". Yani, Kuzey Makedonya'da çok kültürlü çok toplumlu bir yapı olmasından dolayı topluluklar sahip oldukları nüfus oranına göre hak elde ediyor anlamına geliyor.

Kuzey Makedonya'nın güçlü diasporası ile Avrupa ülkesi başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde çalışmak üzere veya göç yoluyla  yerleşmiş bir nüfusa sahip. Bu nüfusun önemli bir kısmı yurtdışında yaşıyor. 2001 yılında ve sonradan iptal edilen 2011 yılındaki nüfus sayımına göre yurtdışındaki diasporaya web sayfasından online olarak 2021 yılındaki bu nüfus sayımına katılma hakkı verildi, önemli bir karar verilmişti."

Toprak yaptığı çağrıda şu ifadelere yer verdi: "Gelişmiş ülkelerde nüfus sayımına sadece bir rakam, oran olarak bakılıyor. Sayımlar 10 yılda bir yapılır ve ülkenin jeopolitik durumu ortaya çıkar ve çıkan sonuca göre de o ülke bir strateji belirleniyor ve politika üretiliyor. Ancak Kuzey Makedonya'da durum biraz farklı ve istatiksel oranlardan çok toplumsal olarak aldığınız oranlar önem arzediyor. Çünkü alınan oran kadar Kuzey Makedonya'da temsil etme hakkı kazanılıyor. Dolayısıyla, nüfus sayımı Türk Milleti'nin Kuzey Makedonya'daki varlığının en önemli  göstergesi olacaktır.

Öncelikle şunu da söylemek isterim, katılımın yüksek olması Türk nüfusunun kamu kurumlarında ve yerel yönetimlerde istihdam ve temsiliyet oranının artmasına vesile olacaktır. Nüfus sayımı neticelerini Türkçe'nin diğer dillerle birlikte tüm Kuzey Makedonya'da resmiyetinin ve kullanılmasına yol açacak. Ecdad yadigârı eserlerimizin ve kültürümüzün korunmasına vesile olacaktır. Son olarak ta Rumeli - Balkanlar'da  yaşayan başta Türk nüfusuna ve Türkiye Cumhuriyeti'ne moral verecektir.

Sizin aracılığınızla Türkiye'de ve Bursa'da bulunan Kuzey Makedonya çifte vatandaşlı hemşerilerimize sesleniyorum. Kuzey Makedonya'da yaşayanlar için kaydınızı web sayfasında online olarak yaptırın. 30 Eylül Perşembe günü Kuzey Makedonya için nüfus sayımı son gün. "Sensiz Bir Eksiğiz." sloganıyla, hemşehrilerimizin bu milli sorumluluğu yerine getirmelerini bekliyoruz."