Köln Ehrenfeld Tasarım Parkuru-2020 kapsamında gerçekleştirilen “Çay Akşamı” programında Köln DİTİB Merkez Camii’nin mimari özellikleri fotoğraflarla anlatıldı.
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından geniş katılımla açılışı yapılan “Işık Mekan Oluşturur” konulu Mimari Fotoğraflar Sergisi çerçevesinde “Çay Akşamı” programı düzenlendi.
DİTİB Merkez Camii Sergi Salonu’nda düzenlenen program DİTİB Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Dilek’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Kur’an-ı Kerim’den ilham alınarak serginin “Işık Mekan Oluşturur” ana konusu çerçevesinde hazırlandığını ifade eden DİTİB Moschee Forum Direktörü Murat Şahinarslan, “Fotoğraf kelimesi ışıkla çizmek veya resmetmek anlamına gelir. Gördüğünüz gibi, ışık hayatımızın birçok alanında önemlidir. Bir manasıyla anlam verici, diğer manasıyla görüntüleme ifade edilmektedir” dedi.
Bu mekan ve caminin sadece kutsal bir mekan olmayıp, aynı zamanda kültür taşıyan bir mekan olduğuna vurgu yapan Şahinarslan, “Sergiye baktığımda, gerçeklikten çok daha fazlasını görüyorum. Görselleştirilen tarihi görüyorum. Sadece mimari açıdan ortaya çıkarılan eseri değil, fotoğrafların bizzat kendilerinde de güzelliği ve estetiği görüyorum. Yaşlı cemaat üyelerimiz burada kendi tarihlerini, genç cemaat üyelerimiz de burada geleceklerini görüyor. İnşaatta aktör konumundaki kişilerin geçmişe yönelik çabalarını, işin kapsamını, gayretini ve hepimiz daha iyi, daha güzel bir birlikteliğinin mekanını oluşturmaya yönelik ortak vizyonu görebiliyoruz. Çünkü sadece ışık mekan oluşturmaz, bizzat insan da toplumsal mekanlar oluşturur. Başarılı birlikteliği oluşturur. Komşuluğu oluşturur. Birbiriyle bağlantıyı oluşturur. Tüm bu unsurlar adına bu mekan, bu cami vardır. Bu mekan ve cami sadece kutsal bir mekan değildir, aynı zamanda kültür taşıyan bir mekandır. Bir bütünün parçası olmasıyla birlikte yine de kendi başına durmakta ve bir anlam ifade etmektedir. Çünkü insanlar tarafından, bizzat insanlar için oluşturulmuştur.” ifadelerini kullandı.
Köln'deki Merkez Camii'nin mimari fotoğraflarının dokümantasyonuna 2015 yılında Dortmund Üniversitesi'ndeki fotoğraf eğitimimdeki ilk serbest proje olarak başladığını ifade eden Köln’lü fotoğrafçı ve yazar Philipp Robien, inşaat aşamasından tamamlanmasına kadar 5 yıl boyunca kapsamlı bir fotoğraf kompozisyonu eseri oluşturduğunu söyledi.
Sinevizyon eşliğinde konuşmasını sürdüren Robien, çektiği fotoğraflara uyguladığı orijinal efektler ve yarattığı ambianslarla, fotoğrafların sanatsal değerlerine ilişkin görüşlerini açıkladı.
Robien konuşmasını şöyle tamamladı: “’Işık Mekan Oluşturur’ ana başlıklı sergisinin bu çalışmanın ilk sonucudur. Ayrıca daha önce yayınlanmamış ilave fotoğrafları da içermektedir. Kendi içinde istisna oluşturmakla birlikte, inşaat bağlamında sergilenen özel eserleri de gösteriyor. Ortak yayınlanacak bir kitapla da bu serbest proje sonuçlandırılacak.”
Konuşmaların ardında sergi salonunda düzenlenen “Işık Mekan Oluşturur” konulu Mimari Fotoğraflar Sergisi gezildi. DİTİB Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Dilek, Köln Dini Danışma Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, fotoğraf sanatçısı Philipp Robien hocası Dortmund Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Jörg Winde’in katıldığı sergiye Almanlar da yoğun ilgi gösterdi.
Programın ikinci bölümünde iç ve dış mekan çekimleriyle fotoğraflandırılan Merkez Camii’ne geçildi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Merkez Camii’nin sanatsal ve mimari özellikleri anlatıldı.
Ercüment Aydın / Köln