DİTİB Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Moschee Forum organizesinde, Der Paritetische-Parisozial Köln Göçmen Sağlık Merkezi ve Regionalbüros Alter, Pflege und Demenz Köln Şubesi işbirliğinde, “Demans Hastalığı” konulu seminer düzenlendi.
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Merkez Sergi Salonu’nda düzenlenen seminere Köln Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Bölümü Başhekimi Prof. Dr. Özgür Onur tarafından sinevizyon eşliğinde Demans nedir? ortaya çıkışı, belirtileri, etkileri, şikayetleri, tedavisi gibi konulara açıklık getirdi.
Etkinliğin açılışında kısa bir konuşma yapan Moschee Forum Direktörü Murat Şahinarslan, çağın hastalığı olan Demans’a dikkat çekmek ve hastalık hakkında bilinçlenmeyi amaçladıklarını söyledi.
2020 yılında uygulamaya konan “Ulusal Demans Stratejisi Eylem Planı”nın bir partneri olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), bu eylem planına katkı sağlayıcı faaliyetler yürüttüklerini ifade eden Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Osmanbey Şahin, gerçekleştirilen “Demans unutkanlıktan daha fazlasıdır“ başlıklı seminere ilginin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Şahin, “Yaşlanmakta olan toplumumuza ve onların ihtiyaçlarına cevap verme adına hizmet üretme noktasında DİTİB, gayret göstermekte ve bu bilinci yaymaya çalışmaktadır” diye konuştu.
Köln Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Bölümü Başhekimi Prof. Dr. Özgür Onur yaptığı konuşmada, Demans ile Alzheimer’in farklı olduğunu belirterek, Demans’ın bunama olarak bilindiğini ancak Alzheimer’in farklı nedenlerle sonradan oluşan klinik bir tablo olduğunu vurguladı. Onur, konuşmasının sonununda katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Seminer sonunda katılımcılar Göçmen Sağlık Merkezi, Regionalbüro Alter ve Pflege und Demenz yetkililerinden danışma ve bilgi alma fırsatı buldu.
Ercüment Aydın / Köln