DİTİB'den 40'ıncı kuruluş yıl dönümüne özel program

  • Güncelleme: 06.07.2024 00:39
DİTİB'den 40'ıncı kuruluş yıl dönümüne özel program

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) 40’ıncı kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Köln DİTİB Merkez Camii’de mevlid-i şerif programı düzenlendi. Ayrıca, Almanya gelinde teşkilata bağlı tüm camilerde “DİTİB’in 40. Kuruluş Yılı” konulu hutbe okundu.

DİTİB teşkilatının kuruluşundan bu güne kadar maddi ve manevi katkıda bulunup ebedi âleme irtihal eden büyükleri yâd etmek amacıyla Cuma namazı öncesi başlayan programda; Köln DİTİB Merkez Camii din görevlileri Dr. Adem Kemaneci, Ayhan Bekiroğlu ve Gökhan Uygun tarafından Kur'an-ı Kerim tilavet edildi, mevlid-i şerif okundu.

DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey de yapmış olduğu Cuma vaazında, DİTİB'in kuruluş süreci, elde ettiği başarılar ve gelecekteki hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

DİTİB'in geçmişteki zorlukları ve elde ettiği başarıları vurgulayan Kuzey, 5 Temmuz 1984'te kurulan DİTİB'in, 40 yıllık süreçte Almanya'daki Türk toplumuna ve Müslümanlara önemli hizmetler sunduğunu belirtti. İlk nesil büyüklerin büyük emekler vererek camiler inşa ettiğini ifade eden Kuzey, DİTİB'in eğitim, danışmanlık ve yardım faaliyetleriyle topluma önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Kuzey, “DİTİB'in sunduğu hizmetler arasında, hafta sonu eğitim programları ile binlerce çocuk ve gencin eğitim görmesi, psikolojik danışmanlık ve manevi rehberlik hizmetleri sunarak topluma destek verilmesi ve Ramazan ile Kurban Bayramı gibi özel dönemlerde ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesi gibi birçok hizmet yer alıyor. Ayrıca, Almanya'daki okullarda din derslerinin verilmesi ve hastanelerde manevi danışmanlık hizmetlerinin sunulması için çalışmalar yürütülüyor. Bu hizmetler, toplumun dini ve kültürel değerlerini korumasına ve geliştirmesine katkı sağlıyor” dedi.

Kuzey, DİTİB'in Almanya'daki Müslümanların her ihtiyacına cevap vermeye devam edeceğini ifade ederek, gelecek hedeflerinden bahsetti. DİTİB'in kuruluşundan bugüne kadar emeği geçen herkese minnettarlığını dile getiren Kuzey, özellikle ilk nesil büyüklerin maddi ve manevi katkılarını vurguladı. Onların desteği ve fedakârlıkları olmadan bu başarıların mümkün olamayacağını söyleyen Kuzey, DİTİB'in 40. yılını kutlamaktan duyduğu gururu ve mutluluğu ifade etti.

DİTİB'in topluma ve Müslümanlara hizmet etmeye devam edeceği, bu amaçla gece gündüz çalışacakları mesajıyla sözlerini tamamlayan Kuzey, bu süreçte emeği geçen ve destek olan herkese teşekkürlerini sunarak, DİTİB'in gelecekte de aynı azim ve kararlılıkla yoluna devam edeceğini belirtti.

Kuzey konuşmasının ardından, DİTİB teşkilatının kurulmasında ve bugünlere gelmesinde maddi manevi emeği geçenleri rahmet ve minnetle anarak, “Bu camilerin ve mekânların inşa ve hizmetinde emeği geçen, şu an hizmette olan ve yıllarca hizmet eden herkese teşekkür ediyoruz. Rabbim, kendilerine hayırlı ve bereketli ömürler versin. Hizmetlerini daim eylesin. Rabbim, kendilerine sağlıklı ve huzurlu ömürler nasip eylesin. Ölümlerine huzur, dualarına bereket versin. Ahirete intikal etmiş Rabbim, makamlarını cennet eylesin” diye hayır duada bulundu.

Köln DİTİB Merkez Camii din görevlisi Gökhan Uygun da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) 40. kuruluş yıldönümü nedeniyle irad ettiği hutbesinde; DİTİB'in 5 Temmuz 1984'te kurulduğunu ve bugün 1000’e yakın üye derneği ile topluma hizmet sunduğunu belirtti. Siyasi görüş ve ideolojiden uzak durarak toplumun her kesimine anne şefkati ve baba merhametiyle yaklaştıklarını vurguladı.

1960'lı yıllarda Almanya'ya gelen Türk göçmenlerin yaşadığı zorluklara değinen Uygun, bu kişilerin fabrikalarda, inşaatlarda, çiftliklerde ve maden ocaklarında çalıştıklarını aynı zamanda dini değerlerini korumak için büyük çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

DİTİB'in sunduğu hizmetler arasında eğitim, psikolojik danışmanlık, kültürel etkinlikler ve hayrî hizmetler yer aldığını söyleyen Uygun, DİTİB'in her yaştan insana destek vererek veren el ile alan el arasında güvenilir köprüler kurduğunu ifade etti.

Hutbesini DİTİB'i kuran ve bugünlere taşıyanlara rahmet dileyerek hutbesini tamamlayan Uygun, „Bu güzide aileyi bin bir emekle kuran, bu mabetleri bu günlere taşıyan ve artık aramızda olmayan büyüklerimize Rahmet eyle Allah’ım! Rızan için çalışan, rızan için koşturan, eli öpülesi tüm fedakâr kullarından sen ebeden razı ol Allah’ım! Bu topraklara gelen ilk nesil büyüklerimizin mirasına sahip çıkan onların o güzel evlatlarının ömürlerine ömür, hanelerine bereket lütfeyle Allah’ım!“ ifadelerini kullandı.


DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Dini Danışma Kurulu Başkanı Ahmet Sinan Kara, yönetim kurulu üyeleri Muhammed Şahin, Eyüp Kalyon ve DİTİB kurucu genel kurul üyeleri Abdullah Uzunalioğlu ile Nihat Özkan’ın iştirakiyle, Cuma namazı sonrası cemaate kavurma, pilav ve ayran ikramında bulundu.

DİTİB kurucu genel kurul üyeleri Abdullah Uzunalioğlu ve Nihat Özkan da, 40. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle duygularını şöyle paylaştılar: “DİTİB bir fidandı, şimdi yarım asıra yakın koca bir çınar oldu. Koca bir 40 yıl geçmiş. İyi ki bu hayırlı hizmetin içerisinde yer almışız. Kuruluşundan bu zamana kadar camiaya destek olan, gönül veren toplumumuza ve Müslümanlara minnettarız. Allah kendilerinden razı olsun. Yerel yöneticilere, gönüllü hizmet veren derneklerimizin yöneticilerine, cemaatine şükranlarımızı sunuyoruz. Nice 40 yıllara”

Ercüment Aydın / Köln