Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, DİTİB Federal Kadın Birliği temsilcileriyle iftarda bir araya geldi

  • Güncelleme: 25.04.2022 01:11
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, DİTİB Federal Kadın Birliği temsilcileriyle iftarda bir araya geldi

Almanya’nın Köln şehrinde DİTİB Federal Kadın Birliği tarafından düzenlenen iftar programına katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Aileyi sağlamlaştırdığımızda pek çok sorun kendiliğinden çözülecektir.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Fransa programlarının ardından beraberindeki heyetle Almanya’nın Köln şehrinde DİTİB Federal Kadın Birliği temsilcileriyle iftar programında bir araya geldi.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Merkez Camii Konferans Salonu’nda gerçekleşen iftar programının açılış konuşmasını yapan DİTİB Federal Kadın Birliği Başkanı Safiye Kılıç, birliğin Almanya genelinde 15 eyalet ve bölge, 106 alt bölge ve 853 dernek kadın temsilcilikleriyle birlikte 4500 yönetim kurulu üyesi ve yaklaşık 40 bin kadın üyeyi kapsayan gönüllü ağı olduğunu söyledi.

DİTİB teşkilatı bütün birimleriyle Almanya’da topluma ve Müslümanlara yönelik çok önemli hizmetler veren bir kurum olduğuna vurgu yapan DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, kadın birliklerinin camilerde her hizmette öncü ve DİTİB teşkilatının bugünlere gelmesinde emek, gayret ve alınterlerinin oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Anadilin önemine ve ailenin eğitimdeki rolüne vurgu yapan Köln Başkonsolosu Turhan Kaya’da şöyle konuştu: “Çocuklarda eğitim evde başlar, okulda devam eder. Ailede olan eğitim anadilde başlar. Anadil eğitimini önemsiyoruz. Çocuklarınızı anadillerinde kitap okumaya teşvik etmeliyiz. Federal Kadın Birliği’ne bir çağrımız da, evde çocukarımızı anadilimizle büyütelim, anadilimizi koruyalım, okullarda da Türkçe dersi başvurusu için aileleri teşvik edelim. Türkçe dersi olmayan okullarda Türkçe dersi açılmasını talep edelim. Bu hakkımızı kullanmamız gerekiyor. Bu konuda da desteklerinizi bekliyoruz.”

İftar programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Ramazan ayındaki şu manzaraya bakar mısınız? İftar vesilesiyle toplanmış hepimiz ezan anını bekliyoruz. Dünyada hiçbir yerde böyle bir manzara yok. Hiçbir kimse ne bir lokma ekmek yiyebiliyor, ne bir damla su içebiliyor. Çünkü Rabbimiz böyle emretmiş. Biz onun emrine riayet ederek rahmetinden istifade ediyoruz.” dedi.

Ramazan ayının millete istikamet belirleyen, hayır, iyilik ve infak yolundaki gayretlerini arttıran büyük bir irfan mektebi olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“Ramazan ayında gönüller coşar, insanlar birbirlerine daha çok yardım ederler, zekat mükellefi olan Müslüman zenginler zekâtlarını genelde Ramazan ayında verirler. Çünkü fakir fukara, garip guraba kardeşlerimiz iftar sofralarında, sahur sofralarında sıkıntı yaşamasınlar. Ramazan, orucu, iftarı, sahuru, teravihi, mukabelesi ile bir medeniyet mektebidir. Ramazan, arzu ve ihtiraslarımızı teskin ve ruhumuzu terbiye ettiğimiz bereketli bir şifa mevsimidir. Ramazan bizi takvaya ulaştıran, bizdeki salih amel bilincimizi ve hesap verme şuurumuzu canlı tutan bir Kur’an ayıdır.”

“Bizim en güçlü yanımız ailemiz”

Yeryüzünde iyiliğin ve adaletin hakim olması için çalışma vazifesinin hem kadının hem de erkeğin ortak sorumluluğu olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, “Biliyoruz ki huzurlu bir insan ve toplum için önce sağlıklı bir aile olmalıdır. Aile rahmetin, sevginin, muhabbetin, sadakatin merkezidir. Aileyi sağlamlaştırdığımızda pek çok sorun kendiliğinden çözülecektir. Bizim en güçlü, en sağlam yönümüzün ailemiz olduğunu sadece biz söylemiyoruz herkes söylüyor. Aile, dünyaya gelen her insanın ilk eğitimini aldığı en temel eğitim yuvası yaşayarak hissettiği bir sevgi ocağıdır.” ifadelerini kullandı.

“İnancını kaybeden kimliğini de kaybeder”

Başkan Erbaş, ailelerin çocuklarına inanç ve değerlerini öğretmediğinde yanlış inançların tuzakları ile karşı karşıya kaldığını, terör ve istismarcı yapıların eline düşebildiğine vurgu yaparak, “Biliyoruz ki inancını kaybeden kimliğini de kaybeder, kimliğini kaybeden varlığını da kaybeder. Dilimizi çocuklarımıza öğretmemiz lazım. Çocuklarımız mutlaka medeniyetimizi, milli değerlerimizi kendi dilimizden öğrenmelidir. Kendi dilimizden öğrenmediğimiz zaman başka dillerden öğrendiğimiz o medeniyet eksik kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Programa, Başkan Erbaş’ın eşi Seher Erbaş, Türkiye Cumhuriyeti Köln Başkonsolosu Turan Kaya, Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay, Yurtdışı Türkler Daire Başkanı Suat Okuyan, DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Federal Kadın Birliği Başkanı Safiye Kılıç, genel merkez yönetim kurulu üyeleri, dini danışma kurulu başkanları, eyalet ve bölge DİTİB kadın birlikleri ile sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri katıldı.

Ercüment Aydın / Köln    ğk