Dünyanın en uzun mesafeli hava taşıt aracı olan adlandırılan Bursa teleferik ile ilgili merak edilen soruları Avrupanın Sesi Gazetesi ve avrupaninsesi.com, dunyaajansi.com, almanyaninsesi.com, malumat24.com haber siteleri olarak yetkilisine sorduk.
Bursa Teleferik A.Ş işletme müdürü Erdal Ey, Avrupanın Sesi Gazetesi imtiyaz sahibi Mehmet Hasan’a tesisle ilgili şu bilgileri verdi. Türkiye ilk defa teleferikle tanıştığı şehirin Bursa olduğunu söyleyen Çelik, tesisin 1963 yılında faaliyete girdiği ve 2014 yılında da yenilenerek daha modem bir hat ile hizmet verdiğini söyledi.
Bursa – Uludağ arasında 9 Kilometrelik tek halatı ve dünyanın en uzun teleferik hattı olduğunu ifade eden Çelik, “Benzeri tesisler mevcut, ancak çok halatlı vargel sistemi olduğu için Bursa Teleferik dünyanın tek halatlı tesis sistemine sahiptir. Teleferiğimiz İtalyan yapımı olup, işletmesi de Bursa Teleferik A.Ş yapmaktadır” dedi.
Konforlu, rahat ve güvenilir bir sisteme sahip olduğunu söyleyen Çelik şöyle konuştu: “Şu an hattımızda 8’er kişilek 140 kabinimiz mevcut tur. Eski hattımızda bir kabinde 40 kişilik yolcu taşırken şimdi 8’er kişilik daha konforlu, daha rahat, daha güvenilir bir şekilde yolculuk yapıyoruz. 1 dakikada 3 kabin istasyonumuza giriyor. 9 kilometrelik Bursa – Uludağ istasyonumuza 22 dakikada ulaşım sağlanıyor.
Bu mevsimsel ve hava şartlarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Eski teleferik hattımızda günde 1500-2000 kişilik yolcu taşırken, şimdi ise bu rakamı bir saate düşürdük. Bir saatte 1500 yolcu taşıyabiliyoruz. Müşterilerimize daha sağlıklı, daha konforlu, daha güvenilir ve daha panoramik tesis hizmeti sağladık. Eski teleferik hattımızda görüntü ve manzaradan tam anlamıyla istifade edemezken, yeni kabin modelimizle bu sıkıntıyı da ortadan kaldırmış olduk. Panoramik yapıda kabinlerimizde insanların doğayı daha net bir şekilde görmesini sağladık.
Bursa Teleferik ile yapılan seyahatte Bursa'nın güzelliklerini, rengarenk örtüsünü görme imkanı sağladık. 2014 yılından buyana yeni sistemle müşterilerimize hizmet veriyoruz. Bursa Teleferik A.Ş olarak değil Bursa'nın güzelliğini bugüne kadar en azından bir defa görmelerini tavsiye ediyoruz.”
Türkiye'nin ve dünyanın en güvenilir sistemi ile taşımacılık yaptıklarını söyleyen Çelik şu bilgileri verdi: “Teleferiğimizde herhangi bir duraksama söz konusu değildir. Engelli vatandaşlarımız binerken veya elektrik kesintisinde maksimum 1 ile 2 dakika arasında bir duraksama olabiliyor.
Elektrik kesintisinde jeneratörmüzün devreye girmesi suretiyle duraksama sıkıntısını çözüyoruz. Halatta kalma gibi durum hiçbir şekilde söz konusu değildir. Tesisimizin tahliye modu var. Müşterimizin mağduriyeti söz konusu olmamakta birlikte, olası durumda tahliyesini yapabiliyor, geldiği istasyona veya bindiği istasyona dönerek tahliyesini yapabiliyoruz. Korkulacak herhangi bir durum yok. Halatlar döndüğü için bu da güvenilirliği yüzde yüz artırıyor.
Eski teleferik yapılarına göre daha güvenlidir. Eski yapılarda mabinler hareketli iken vargel sisteminde olduğu için kabinler durur halat hareket halindedir. Yani halatlar döndüğü için daha güvenirlik artıyor.”