Almanya’da havaların soğuması ve sonbahar mevsimin başlamasıyla beraber trafikte seyahat eden araçlarda kışlık lastik takma sezonu başladı.
Witten-Herbede’de 20 yılı aşkın tamircilik yapan A&M Reifen-Dienst’in sahibi Aytekin Gülhüyüğü, Kış lastiğiyle ilgili sürücülere uyarıda bulundu. Gülhüyüğü, “Almanya'da Aralık ayının ilk haftasından itibaren kış mevsiminde araçlarda kışlık lastik takma mecburiyetinin olduğunu, nisan ayın ortasına kadar takılması tavsiye edildiğini, araçlarını kış mevsimine, soğuk hava şartlarına hazırlamayan sürücüleri trafikte ceza beklediğini” söyledi.
Kış lastiği konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Usta tamirci Aytekin Gülhüyüğü, şunları kaydetti: “Kışlık lastik dediğimiz zaman Almancası ile Winterreifen bunların üzerinde M artı S harfleri bulunuyor. Bunun anlamı Matsch und Schnee demek. Matsch cıvık kar ve kar özellikli. Ayrıca üzerinde mutlaka kar sembolü bulunması lazım, o bulunmuyor ise sadece M artı S, MS yazıyor ise de bu geçerli değil. Lastiğin dayanma süresi aracı ne kadar sürdüğünüze bağlı ve ne kadar yol gittiğinizde bağlı.”
Kış lastiğine geçişte tarihten çok hava muhalefetinin göz önüne alınması gerektiğine işaret eden Gülhüyüğü, "Hava sıcaklıklarının 7 derecenin altına düştüğü ve yağışların başladığı bölgelerde trafiğin daha güvenli olması için 1 Aralık beklenmeden kış lastiğine geçilmeli. Zorunlu uygulamanın başlamasına kısa bir zaman kala yoğunluk yaşanmaması için vatandaşlarımız araçlarına daha önceden kış lastiği takmalı." değerlendirmesinde bulundu.
Kışlık lastiklerin maliyeti, lastikleri alınca nasıl takacağız ve nelere dikkat edileceği konusunda bilgi veren Gülhüyüğü, “Ortalama yirmi, otuz Euro'dan başlayan fiyatlar 50 ile 150 Euro arasında lastiğin özelliğine ve kalitesine bağlı daha yüksek fiyatlara kadar çıkabiliyor. Lastik değişimi tabiki bir uzman tarafından yapılması lazım. Başka türlü yapmak mümkün değil. Dolayısı ile gerekli balans ayarı yapılması lazım. Yoksa balansları yapılmazsa tekerlek ileride belli bir süratten sonra direksiyonu titretir. Bu lastiklerin yani o bijonlarının cıvatalarının sıkılma ölçüsü var onlara dikkat etmek lazım. Az sıkarsanız tekerlek çıkabilir, çok sıkarsanız ilerde tekrar açmakta zorlanabilirsiniz.”