Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde yürütülen “2023 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” Hamburg, Hannover ve Münster şehirlerinde yapılan tanıtım ve istişare toplantılarıyla devam etti.
Dernek yöneticileri ile din görevlilerine yönelik düzenlenen toplantıda, kurbanın kardeşlik ve yardımlaşma duygularını pekiştiren bir ibadet olduğuna vurgu yapıldı.
2023 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu Tanıtım ve İstişare Toplantısı’na konuşmacı olarak DİB Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi katıldı.
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Hannover Merkez, Gelsenkirchen-Erle Camii ve Hamburg Merkez Mescidi Aksa Camii derneklerinin ev sahipliğinde düzenlenen toplantı, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Her kurbanın bir emanet olduğuna dikkat çeken Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, “Kurban, kurbiyyettir, gönülden bağlılık, gönüllerin, duaların birleşmesi, milletçe ve ümmetçe yakınlaşma ve paylaşmadır. Kurban; ümidi paylaşmak, tebessümü bölüşmektir. Kurban, dünyanın bir ucunda duası arşa ulaşanlara nasibi dağıtmanın adıdır” dedi.
Türkiye Diyanet Vakfı’nın vekaletle kurban organizasyonunun dünyada güvenin sembolü haline geldiğini ifade eden Kondi, “Kurban Vekaletimi Neden Türkiye Diyanet Vakfı’na Emanet Etmeliyim?“ başlığıyla sunum yaptı.
Kondi konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kurban organizasyonunun her aşamasında dikkat ve hassasiyetle hareket ettiği için, hayırseverin iyilik eli olduğu için, kurban kesimleri öncesi ve sonrası bağış sahibinin şeffaf bir şekilde bilgilendirdiği için, kurbanların İslami usullere uygun şekilde kestirdiği ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığı için, vekaletle kurban alanında uzman, işinin ehli, tecrübesi ve başarılarıyla standartları belirleyen bir kurum olduğu için, kurban vekaleti çalışmalarında suistimallere asla meydan vermediği, görevlileri nezaretinde organizasyonu gerçekleştirdiği için, kurbanlarımızı 7 kıtada mazlum, mağdur ve muhtaç coğrafyalardaki Müslümanlara ulaştırdığı için, her zaman toplumun ihtiyaçlarını üst seviyede tutarak hassasiyet içinde gereğini yerine getirmeyi kendine görev kabul ettiği için bağışçılar kurban vekaletlerini Türkiye Diyanet Vakfı’na emanet etmelidir diyoruz.“
Kurban ibadetinde derin bir kulluk bilincinin olduğunu dile getiren Kondi, “Kesilen hayvanın ne eti ne de kanı Allah’a ulaşmazken, kurbanla müminin olgunlaşması, Rabbine yaklaşması, muttakilerden olması amaçlanmaktadır. Kurban ibadeti toplum içerisinde birlik ve beraberliğin kardeşliğin, oluşumuna katkı sağlar, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar. Fakir, yoksul ve yardıma muhtaç kardeşlerimizin yüzünün gülmesine, onların bayram sevinci yaşamalarına vesile olunur. Kurban, daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşarak bayram sevinci ve mutluluğunu daha fazla kardeşimizle paylaşmak; mazlum, mağdur ve muhtaçlarla kardeşlik bağımızı Allah’ın rızası doğrultusunda kuvvetlendirmektir.” diye konuştu.
Türkiye Diyanet Vakfı’nın vekaletle kurban organizasyonuna ilişkin tüm hazırlıkların yapıldığını belirten Kondi konuşmasını şöyle tamamladı: “Başta depremzede kardeşlerimiz olmak üzere, diğer bölgelerdeki ihtiyaç sahipleri ile 50’ye yakın ülkede mazlum, mağdur ve muhtaçların bir nebze de olsa yüzünü güldüreceğiz. Kurban yardımlarında bu yıl deprem bölgesine ağırlık vereceğiz.“
Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi konuşmasının ardından eşi ve kendisi adına kurban vekaletini, Hamburg DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Osman Dikeç’e vererek 2023 Yılı Vekaletle Kurban Organizasyonu’na destek oldu. Kondi’nin kurban vekaletini kabul eden başkan Dikeç, desteklerinden dolayı teşekkür ederek bağış makbuzunu takdim etti.
Tanıtım ve istişare toplantısında; Hamburg ve Schleswig-Holstein Dini Danışma Kurulu Başkanı Osman Dikeç ve Eyalet Birliği Başkanı Mehmet Gök, Federal Kadın Birliği Başkanı Safiye Kılıç, Aşağı Saksonya ve Bremen Dini Danışma Kurulu Başkan Vekili Kadir Kızıltepe ve Eyalet Birliği Başkanı Hacı Mehmet Yabaş ile Münster Eyalet Bölge Birliği Başkan Yardımcısı Adem Obuz hazır bulundu.
Ercüment Aydın / Köln