Hayırseverlerin desteğiyle Afrika'da mescit ve su kuyusu açıldı

  • Güncelleme: 30.07.2022 01:54
Hayırseverlerin desteğiyle Afrika'da mescit ve su kuyusu açıldı

Almanya’nın Hessen eyaleti Wächtersbach beldesinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii, Afrika’nın Nijer ülkesi Gombo Gande köyüne bir mescit inşa etti bir de su kuyusu açtı.

Wächtersbach DİTİB Merkez Camii derneğinin iki ay gibi kısa süre içerisinde başlattığı kampanya ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) işbirliğinde Afrika’nın en yoksul ülkelerinden Nijer’in Dosso bölgesi Gombo Gande köyüne bir mescit inşa etti bir de su kuyusu açtı.

Başkent Niameye’ye 275 kilometre uzaklıktaki Dosso bölgesinde, yaklaşık 10 bin nüfuslu Gombo Gande köyünde inşası ve tefrişatı tamamlanan mescit ile su kuyusu, Hessen DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Sıddık Yıldırım ve Wächtersbach DİTİB Merkez Camii dernek başkanı Hakan Akbulut’un katılımıyla dualarla açıldı.

Tek minareli olarak inşa edilen ve yaklaşık 100 kişinin aynı anda ibadet edebileceği, halı, vantilatör, kapı, pencere, ses sistemi ve elektrik tesisatı ile abdesthanesi tamamlan mescit hazır hale getirildi. Mescit yanında yaklaşık 120 metre derinliğinde açılan su kuyusu, bölgenin ortalama 20 yıllık temiz içme suyu ihtiyacını karşılayabilecek, 10 çeşmeli ve 10 ton kapasiteli su deposu inşa edildi. Ayrıca elektriğin olmadığı köyde hem su kuyusunun hem de caminin elektrik enerjisi güneş panellerinden sağlanacak.

Özellikle Afrika ülkelerinde açlık ve yoksulluğun yanında temiz suya erişme noktasında zorluklar yaşandığını söyleyen Hessen DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Sıddık Yıldırım, Wächtersbach cemiyetine ve hayırseverlere teşekkür etti.

Yıldırım, “Hayırseverlerimizin katkılarıyla temiz suya erişmek için kilometrelerce yol kat etmek zorunda kalan kardeşlerimize umut olduk. Kurban döneminde emanet kurbanların kesim ve dağıtım işlemlerini bitirdikten sonra yapımını tamamladığımız mescit ve su kuyusunun açılışını gerçekleştirdik” diye konuştu.

Wächtersbach DİTİB Merkez Camii dernek başkanı Hakan Akbulut ise, Hz. Peygamber`in (sav) “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır” hadisi şerifini hatırlatarak, “DİTİB teşkilatı olarak insanlığın vicdan yükünü omuzluyoruz, sadece insani yardım anlamında değil, hayatın her alında faaliyet yürütüyoruz. Açtığımız mescit ve su kuyusundan bölgedeki cami, okul ve hastane başta olmak üzere yaklaşık 10 bin kişi istifade edebilecek. Kampanyamıza destek veren cemaatimizden, üyelerimizden ve hayırseverlerden Allah razı olsun“ dedi.

Ercüment Aydın / Köln