Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Federal Kadın Birliği eğitim çalışmaları kapsamında, dernek kadın kollarına yönelik uygulamalı “Cenaze Hizmetleri” seminerleri yoğun ilgiliyle devam ediyor.
Aldenhoven DİTİB Süleymaniye Camii ev sahipliğinde gerçekleşen seminerde, cenaze yıkama ve kefenleme konuları uygulamalı olarak anlatıldı.
İslam, temizlik konusuna büyük önem verir
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan seminerde; Köln DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Ahmet Sinan Kara, “İslam’ın hayata ve ölüme bakışı, cenazenin yıkanması bağlamında İslam’ın temizlik anlayışı ve cenaze yıkamanın hükmü” başlıkları çerçevesinde konuşma yaptı. Kara, “İslam, yaşamın bir armağan olduğuna inanır ve insanların bu dünyada iyi işler yaparak ahiretlerini hazırlamaları gerektiğini öğretir. Ölüm, İslam'a göre kaçınılmaz bir gerçek olup, insanların bu dünyada iyi davranışlarla Allah'a yaklaşmaları için bir fırsattır” dedi.
Cenaze yıkamak önemli bir ibadettir
İslam'da cenaze yıkamanın önemli bir ibadet olduğuna dikkat çeken Kara, “Temizlik, İslam'ın temel bir değeridir. İslam, beden ve ruh temizliğini teşvik eder. Temizlik, ibadetlerin ve günlük yaşamın bir parçasıdır. Cenazenin yıkanması, bu temizlik anlayışının bir yansımasıdır. Cenazenin temizlenmesi cenaze merasiminin bir parçasıdır ve özenle yapılmalıdır. Ayrıca cenaze yıkamanın İslam'daki hükmü büyük bir öneme sahiptir. İslam hukukuna göre, cenazenin yıkanması ve diğer cenaze merasiminin düzenlenmesi konusunda belirli kurallar bütünü vardır” ifadelerini kullandı.
Kara, İslam'ın insanlara yaşamlarını anlamlı bir şekilde sürdürmelerini ve ölümle karşılaştıklarında huzurlu bir geçiş yapmalarını teşvik ettiğini söyledi ve cenaze yıkamanın bu öğretilerin önemli bir parçası olduğunu ve İslam toplumlarında saygı ve duyarlılıkla uygulanması gerektiğini vurguladı.
Seminerde; Aldenhoven DİTİB Süleymaniye din görevlisi Sadullah Çakar ‘Ölmek üzere olan kişiye karşı, sorumluluklarımız’, bayan din görevlisi Safiye Zeynep Eroğlu ‘Cenazenin yıkanması ve kefenlenmesi uygulama ile cenaze namazı ve duaları, uygulamalı’, ‘Tıbbi açıdan ölüm’ ve DİTİB Cenaze Fonu birim sorumlusu Salim Dikici’de ‘Fon üyeliği, hizmetleri ve bilinmesi gereken hususlar’ konularında katılımcılara bilgi verdi.
Cenazenin yıkanması, kefenlenmesi ve cenaze namazının nasıl kılınacağı uygulamalı olarak gösterildi.
Seminerde, konuşmacıları dikkatle takip eden ve aktif olarak katılan bayanlar, bu tür eğitimlere duydukları ihtiyacı ve aldıkları eğitimin kendilerine önemli bir katkı sunduğunu ifade ettiler.
Aldenhoven DİTİB Süleymaniye Camii kadınlar kolu ev sahipliğinde düzenlenen cenaze hizmetleri seminerinin sonunda başkan Dilek Ceran, katılımcılara teşekkür ederek memnuniyetini dile getirdi.
Teorik ve uygulamalı olarak iki gün süren seminerin sonunda 35 katılımcıya “Cenaze Hizmetleri” katılım belgesi verildi.
7 yılda toplam 6 bin katılımcıya belge aldı
DİTİB Federal Kadın Birliği faaliyetleri kapsamında, dini danışma kurulu başkanlıkları ile eyalet ve bölge kadın birlikleri işbirliğinde kadın kollarına yönelik uygulanmaya başlatılan ve Almanya genelinde bölgelerde düzenlenen “Cenaze Hizmetleri“ seminerlerine 2016-2023 tarihleri arasında toplam 6 bin kişi katılarak belge aldığı bilgisi verildi.
Ercüment Aydın / Köln