Almanya ile Türkiye arasındaki İş Gücü Anlaşması’nın 60’ıncı yılında Baden-Württemberg Eyaleti’ne bağlı Sachsenheim şehrinde, belediye ve cami işbirliğinde sergi açıldı.
Sachsenheim Müze ve Kültür Sarayı’nda göç tarihini anlatan serginin açılışına; Belediye Başkanı Holger Albrich, DİTİB Mimar Sinan Camii Dernek Başkanı İsmet Harbi, Müze ve Kültür Sarayı Müdüresi Dr. Claudia Papp katıldı. Sergi ziyaretin ilk gününde yoğun ilgi gördü.
Sachsenheim şehrinde belediyenin ev sahipliği ve Diyanet işleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Mimar Sinan Camii’nin desteğiyle düzenlenen sergide, maziyi anlatan fotoğraflar, tahta bavul, kıyafet ve ev eşyaları ile Anadolu insanının hayat öyküsünün anlatıldığı röportajlar ve görüntüler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Sachsenheim barışcıl ve karşılıklı saygı içinde birlikte yaşamı destekleyen şehirdir
Sachsenheim’ın barışcıl ve karşılıklı saygı içinde birlikte yaşamı destekleyen bir şehir olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Holger Albrich, “Şehrin müze ve kültür merkezinde Türkiye’den Almanya’ya 60 yıl önce gelen insanların hayat serüveni sergileniyor. 20’li 21’li yaşlarda farklı ülkelerden gelerek Almanya’nın kalkınması için değişik iş sektörlerine çalışan insanların hayat hikayeleri anlatılıyor. Yıllar geçtikçe artık burada kalıcı vatandaş oldular. Kendi geleneklerini, kültürlerini ve dinlerini buraya taşıdılar. Döneri ve baklavayı cadde festivallerimizde, yılbaşı pazarlarımızda tanıdık ve tatdık. Başarılı bir işbirliği için DİTİB Mimar Sinan Camii’ne teşekkür ediyor, tüm hemşehrilerimi sergiye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Sergi yaşanan tarihi anlatılıyor
Sachsenheim DİTİB Mimar Sinan Camii işbirliğiyle güzel bir sergi açılarak ziyaretçilere sunulduğunu belirten Müze ve Kültür Sarayı Müdüresi Dr. Claudia Papp, “Sergi vesileyisle bir çok aileye konuk olduk ve başarılı hikayelere tanıklık ettik. Türk mutfağını, kültürünü ve misafirperverliğini yakından tanıdık. Sergimiz yaşanan tarihi anlatılıyor. Herkesi sergimize bekliyoruz” dedi.
Bavullarla geldik, Sachsenheimli olduk
Belediye Başkanı Albrich ile Kültür Sarayı Müdüresi Dr. Papp’a teşekkür ederek konuşmasına başlayan DİTİB Mimar Sinan Camii dernek başkanı İsmet Harbi’de 1960’lı yıllarda İstanbul’un Sirkeci Garı'ndan Münih’e trenle gelen insanların dünden bugüne gelinceye kadar yaşanan bir hayat hikayesini sergi ile canlı tutmaya çalıştıklarını söyledi. Harbi, “Sergimize ilgi ve alakalarından ötürü belediye başkanımıza ve yerel yetkililere teşekkür ediyorum. Tahta bavulla üç beş yıllığına başlayan yolculuk bugün 60 yıla ulaştı. Yeni nesiller burada doğup, burada büyüdüler, burada eğitim hayatını sürdürdüler, meslek sahibi oldular. Almanya artık nesillerin yaşadığı ülkesi oldu. Bizler de Sachsenheimli olduk” dedi.
Başkan Albrich ve Harbi, göç serüveninin sembolü tarihi tahta bavul ile fotoğraf çektirdi.
14 Ocak 2022'ye kadar açık olacak sergide, ziyaret edenlere müze ve cami logolu madalyon hediye edildi, şeref defteri açıldı.
Ercüment Aydın / Köln