Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), 2020 yılından bu yana Demansla Ulusal Mücadele Stratejisi'nin tek İslami temsilcisi olarak önemli bir rol üstleniyor. DİTİB, demans hastalarına dini ve manevi destek sunmayı amaçlayan bu projede görev alıyor, aynı zamanda stratejinin bir aktörüdür.
Bu kapsamda; DİTİB Aile ve Sosyal Hizmetler Birimi (ASM) ve Alman Yaşlılara Yardım Kuruluşu (KDA) iş birliğinde din görevlilerine yönelik özel bir eğitim programı düzenlendi. Köln DİTİB Genel Merkez’de “Demansa Duyarlı Cami Dernekleri” başlıklı eğitim programı, Düsseldorf, Essen, Köln ve Münster bölgelerinden 25 din görevlisinin katılımıyla gerçekleşti.
Gün boyunca süren eğitim programında katılımcılara demans hastalığına dair bilgiler verildi. Bu sayede, DİTİB derneklerinde görev yapan din görevlileri, demans hastası cemaat üyelerine ve ailelerine yardımcı olma konusunda aydınlatıldı.
Stuttgart Demans Yardım Kuruluşu (DSS) ve İslami Sosyal Hizmetler Derneği’nden (IKW) uzman konuşmacılar tarafından verilen eğitim programında, demansla ilgili zorluklara dair farkındalık kazandırmayı hedefleyen bilgilendirici sunumlar yapıldı.
Eğitim programına katılan DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Şahin, "DİTİB ve Alman Yaşlılara Yardım Kuruluşu ile işbirliği çerçevesinde eğitim programını düzenlemekten mutluluk duyuyoruz," diyerek, bu eğitim programının pek çok insanın hayatını büyük ölçüde iyileştirmeye yönelik önemli bir etkinlik olacağına vurgu yaptı.
Eğitim programı ile demans konusunda farkındalığı artırmayı ve demanstan etkilenen insanlara ve ailelerine destek sağlamayı amaçladıklarını belirten Şahin, “DİTİB cami cemaatinin, genellikle 80'li ve 90'lı yıllarda genç yetişkinler olarak Almanya'ya gelmiş ve şimdi ise yaşlı bir kuşak olmuşlar, bu nedenle, demans ve yaşlılara yönelik çalışmalar ancak son yıllarda öncelik haline gelmiştir“ dedi.
Toplumumuzu demans dostu hale getirmeliyiz
“Demansa Duyarlı Cami Cemaatleri” konusunun önemine dikkat çeken Şahin, “Eğitim programı, demansın toplumu etkileyen bir sorun olduğunu vurgulamakta ve cemaat üyelerinin ihtiyaçlarına odaklanarak hizmetlerini geliştirmek amacını taşımaktadır. Ayrıca, uzman konuşmacıların deneyimlerini paylaşarak toplumları daha demans dostu hale getirmenin yollarını bulma konusunda işbirliği yapmayı hedeflemektedir. Demans hepimizi etkileyen bir sorundur. Yalnızca bireyleri değil, tüm toplumu etkilemektedir. DİTİB ve Alman Yaşlılara Yardım Kuruluşu, 2020 yılından bu yana işbirliği içerisinde Alman hükümeti tarafından başlatılan Ulusal Demans Stratejisi'nin önemli paydaşları olarak faaliyet göstermektedir ve katkı sunmaktadır“ ifadelerini kullandı.
“Bu mabet, yalnızca bir ibadet mekanı olmanın ötesinde, sosyal duyarlı çalışmalarınız nedeniyle de ayrıca takdir ediliyor“ diyerek konuşmasına başlayan Alman Yaşlılara Yardım Kuruluşu Köln Şubesi’nden Annika Kron da, “Çalışmamın odak noktası yaşamın son aşaması ile ilgilidir. Yani, nasıl yaşlanmak istediğimiz ve bu yaşam sürecinin bizim için ne ifade ettiği hakkında daha fazla düşünmemiz gerekiyor. Bu ihtiyaçları tanıyarak, çalışmalarımızı bu yönde şekillendirmeli ve yaşlıların yaşamlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmalıyız. Aynı zamanda bu konuyla ilgili daha fazla farkındalık yaratmalı ve yaşlı bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için toplumumuzu daha duyarlı hale getirmeliyiz. Bu mabedin toplum için yaptığı bu tür çalışmalar, insanların yaşamlarının her aşamasında desteklenmelerine katkıda bulunuyor.“ diye konuştu.
Eğitim programı; Stuttgart Demans Yardım Kuruluşu’ndan (DSS) Sümeyra Öztürk “Demans Konusuna Giriş“, Köln Yaşlılara Yardım Kuruluşu’ndan (KDA) Annika Kron “Demansa Tıbbi Bakış Açısı ve Tanı” ve "Demanslı Kişilerle İletişim ve İkili İlişkiler”, İslami Sosyal Hizmetler Derneği’nden (IKW) Selva Yıldırım “Demansa Duyarlı Cami Cemaatlerini Birlikte Şekillendirmek“ konularında yaptıkları sunumlarla sona erdi.
Ercüment Aydın / Köln