Türkmen: “Bir toplumun medeniyet ölçüsü kadına verdiği değerle eş değerdir”
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Federal Kadınlar Kolu “Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü” etkinlikleri çerçevesinde, “Sanal Şiddetle Mücadele” konulu seminer düzenlendi.
‘Sanal Şiddetle Mücadele‘ teması ile Almanya genelinde DİTİB’e bağlı derneklerde 50’yi aşkın düzenlenen etkinliklerle insanlığa yapılan her türlü şiddetin olumsuz etkilerine dikkat çekildi.
Köln DİTİB Genel Merkezi‘nin konferans salonunda düzenlenen seminere Genel Başkan Kazım Türkmen, Yönetim Kurulu Üyesi Sümeyye Öztük-Mutlu, Federal Kadınlar Kolu Başkanı Hatice Zengin, eyalet ve bölge birliklerinin kadınlar kolu başkan ve yöneticilerinin yanı sıra 500’ün üzerinde kadın temsilci katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan seminerde, DİTİB Kadın Çalışmaları Koordinatörü Nurten Afat ile Federal Kadınlar Kolu Başkanı Hatice Zengin açılış ve selamlama konuşması yaptı. DİTİB Federal Kadınlar Kolu’nun her yıl Almanya genelinde toplumsal konuları göz önünde bulundurarak ve toplumsal katılımlı kadın çalışmaları çerçevesinde birçok etkinlik düzenlediklerini ifade eden yöneticiler, şiddetin farklı bir boyutu olan sanal şiddet konusunu kamuoyuna taşıyarak toplumun bu konuda daha duyarlı olmasını sağlamak için harekete geçildiğini belirttiler.
DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Elazığ ve Malatya'daki depremde hayatını kaybedenleri anarak başladığı konuşmada, “Elazığ ve Malatya depreminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara başsağlığı ve yaralılara da acil şifa diliyorum. Elazığ ve Malatya‘da yaşanan doğal felaketin mağdurlarının acı ve üzüntülerini paylaşan Almanya Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) camiası, oluşan yaraları sarmak maksadıyla bir yardım kampanyası başlattık” dedi.
Şefkat ve merhamet olarak toplumu ve aileyi ayakta tutan unsur olarak en önemli yerde kadının durduğuna vurgu yapan Türkmen şöyle devam etti: “Peygamber Efendimiz ‘Din, samimiyettir’ buyurmuştur. Sizleri bu kadar uzun yoldan buraya getiren nedir aslında samimiyettir, bu DİTİB’e duyduğumuz hizmet aşkıdır. Kadın kollarında olmayıp gece gündüz kadın kollarını yardımcı olan hanım gönüllülerimiz var. Sizleri buraya getiren samimiyettir. Peygamber duasıdır. İslam medeniyeti vakıf medeniyeti üzerine kurulmuştur. Bundan daha önemli de kişinin ömrünü vakfetmesidir. Camilerimizde fahri olarak yüzlerce, binlerce çalışan var, her türlü hizmete koşturan bir kadın kadromuz var. DİTİB’in her biri birer vakıftır. Allah hepinizden razı olsun. Allah Kur'an-ı Kerim'de ‘hayırda yarışınız’ buyuruyor. Vakıf bir hayır yarıştır. Vakıflar tarihi bize şunu göstermiştir, bir toplumun medeniyet ölçüsü kadınına verdiği değerle eş değerdir.”
DİTİB olarak geleceğe geçmişten çok fazla yatırım yapıldığına işaret eden Türkmen, “Şu anda yaklaşık 300'e yakın öğrenci evlerimizde doktora yapan, yüksek lisans yapan, gençlerimiz var. Bunların hepsine yatırım yapıyoruz. Uluslararası İlahiyat mezunu gençlerimiz var, gelecek geçmişten daha iyi olacak. Bunun için ümit varız. Derneklere ve cemiyetlere sahip çıkalım, yönetim kurullarında hizmet edelim. ” ifadelerini kullandı.
Seminerin ikinci bölümünde Köln DİTİB Merkez Camii Din Görevlisi Merve Şengün ‘Sosyal Medyada Ahlak’, DİTİB Medya Halkla İlişkiler görevlisi Ayşe Aydın ise ‘Sosyal Medya Kullanım Kuralları’ konulu sunum yaptı.
Ercüment Aydın / Köln