"Sandıktaki Fotoğraflar Unutulmayan Göç Hatıraları Sergisi" Açıldı

  • Güncelleme: 29.02.2020 01:02

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yurt dışındaki vatandaşların ve soydaşların göç hatıralarını canlı tutmak için düzenlenen "Sandıktaki Fotoğraflar Unutulmayan Göç Hatıraları Sergisi" açıldı.

Ankara’da bir ay boyunca açık olacak sergi göç hatıralarını gelecek kuşaklara aktaracak. Yurt dışındaki vatandaşların ve soydaşların göç fotoğrafları ile en değerli hikayeleri "Sandıktaki Fotoğraflar Unutulmayan Göç Hatıraları Sergisi" ile gün yüzüne çıkıyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından göç hatıralarını canlı tutmak amacıyla düzenlenen “Sandıktaki Fotoğraflar” yarışmasında dereceye giren fotoğraf ve hikayeler açılan sergiyle vatandaşlarla buluştu. Ankara’da 26 Şubat-26 Mart tarihleri arasında bir ay boyunca ziyarete açık olacak sergide ilk kez yayınlanan 41 göç fotoğrafı bulunuyor.

ORJİNAL GÖÇ EŞYALARI DA SERGİLENİYOR
Göç karelerinin bavul, TV, radyo gibi dönemin simge objeleriyle birlikte yer aldığı sergide ayrıca fotoğrafların hikayeleri de paylaşılıyor. Sergi ziyaretçilerine göç olgusuna dair bilgiler de sunuluyor. Yurtdışına göç etmiş vatandaşlarının bazı orjinal belge ve eşyaları da sergi çerçevesinde sergileniyor.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Serginin açılış töreninde “Sandıktaki Fotoğraflar” yarışmasında dereceye girenlere ödülleri de verildi. Otomobil fabrikasındaki çalışma hikayesiyle birinci olan Almanya’nın Köln şehrinden Seyfi Sağlam, yıllarca kendini Türk gençlerine yönelik faaliyetlere adayan “Vanilya kokulu annem” hikayesiyle Zonguldak’tan Makbule Konmuş ve üçüncü Nagi Doğan, ödüllerini YTB Başkanı Abdullah Eren’in elinden aldı.

Serginin açılış toplantısında konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, göç hikayeleri ile yurt dışında yaşayan vatandaşların, soydaş ve akraba toplulukların göç sırasında yaşadıklarının gelecek nesillere ulaştırılacağını dile getirdi. Eren, göç eden insanın yaşadığı adaptasyon sürecine dikkati çekerek, şunları söyledi: "Bu proje ile amacımız, insanımızın Avrupa'ya giderken çektiği sıkıntıların, yaşadıkları tecrübelerin kataloglanması ve ulaşamadığımız 'naftalinlenmiş' fotoğraf ve videoların yarınlara ulaştırılmasıdır. Bir insanın kendi vatanından başka bir yere gitmesi ve adapte olması zor bir süreç. Türk insanının 60 yıllık Avrupa hikayesi bir başarı hikayesidir. Fotoğraflarda anın dondurulduğunu görüyoruz. Biz bu hikayeleri sandıktan çıksın, herkes görsün istedik. Ağaçların nasıl kökü varsa, gövde ve dallarıyla nasıl kök salınıyorsa, hepimizin kökeni var, kendimizi rahat hissettiğimiz geçmişimiz var. Bu fotoğraflar tarihe atılmış kancadır, damgadır ve arkasında muazzam insan hikayeleri barındıran fotoğraflardır."
Programın ardından ise YTB Başkanı Eren, davetlilerle birlikte sergideki fotoğrafları gezerek inceledi.

“SANDIKTAKİ FOTOĞRAFLAR” KİTAP OLDU
Dünyanın her coğrafyasından yoğun ilgi gören yarışmayla birlikte yurt dışında yaşayan vatandaşlar başta olmak üzere soydaş ve kardeş toplulukların gurbet ile göç yolculukları “Sandıktaki Fotoğraflar” adlı kitapta toplandı. Birbirinden farklı hâtıraları barındıran 90 sayfalık “Sandıktaki Fotoğraflar” kitabı gelecek nesillere ışık tutmanın yanı sıra bu alandaki çalışmalar için de kaynak niteliği taşıyor.

Anahtar Kelimeler: