Sırakaya’dan “Bedelli askerlikte AF” müjdesi

  • Güncelleme: 01.07.2022 23:39
Sırakaya’dan “Bedelli askerlikte AF” müjdesi

Bedelli/dövizle askerlikle ilgili yaptığımız çalışma ve görüşmeler neticesinde dövizle askerlik kapsamından çıkanlara af getiren kanun teklifimiz TBMM Genel Kurulu’nda onaylandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya, yurt dışında yaşayan vatandaşları ilgilendiren bedelli/dövizle askerlik kapsamından çıkanlara af getiren kanun teklifi ile ilgili bir açıklama yayınladı.

Sırakaya açıklamasında:

"Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri bir bir tutuyoruz.

Bedelli/dövizle askerlikle ilgili yaptığımız çalışma ve görüşmeler neticesinde Dövizle askerlik kapsamından çıkanlara af getiren kanun teklifimiz TBMM Genel Kurulu’nda onaylandı.

Dövizle askerlik kapsamından çıkan kişiler, ödemeleri gereken dövizi ödemedikleri ya da herhangi takvim yılında toplam 184 gün ya da daha çok süre ile yurt içinde bulunan kişilerdir. Meclisten geçen yasayla birlikte bu kişiler için yeni bir hak tanınacak.

Dış temsilciliklerimiz/Askerlik şubelerine 31 Aralık 2025’e kadar başvuranların; önceden ödemiş oldukları döviz tutarı, müracaat tarihindeki tutardan az ise eksik kalan tutarı müracaat tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ödemeleri hâlinde askerlik hizmeti tamamlanmış sayılacak.

Önceden ödemiş oldukları döviz tutarı, müracaat tarihindeki tutara eşit veya bu tutardan fazla olanlar ise askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Kanundan yararlanmak isteyen vatandaşlarımız (ödemeleri gereken tutar+ek bedel hakkında) yurtdışı temsilciliklerimize veya askerlik şubelerine başvurularını yapabilirler." ifadelerine yer verdi.

Detaylar için linki tıklayınız: https://www5.tbmm.gov.tr//sirasayi/donem27/yil01/ss343.pdf

Teklif kamsamında, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine dair düzenleme yapılması, ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanların belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına imkân tanınması hususları da yer almaktadır.”