Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Heiligenhaus beldesinde tadilatı tamamlanan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği‘ne (DİTİB) bağlı Ulu Camii, yeniden ibadete açıldı.
1905 yılında tren istasyonu olarak inşa edilmiş, daha sonra postane olarak uzun süre hizmet vermiş bina, 1990 yılında satın alınarak camiye dönüştürülmüştü. 30 yılı aşkın Heiligenhaus şehrinde hizmet vermiş olan mevcut bina ihtiyaçlara cevap vermez hale gelmişti. DİTİB Ulu Camii Derneği, yaklaşık üç buçuk yıl önce başlattığı tadilat, tezyinat ve yenileme çalışmalarını bitirerek açılış programı gerçekleştirdi.
Açılışa Türkiye'nin Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaaslan, Heiligenhaus Belediye Başkanı Michael Beck, DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Düsseldorf DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Mustafa Akpınar, DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Saral, Düsseldorf DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Ersin Özcan, DİTİB Ulu Camii Onursal Başkanı Mehmet Yıldırım’ın yanı sıra DİTİB dernek yöneticileri ile din görevlileri katıldı.
Heiligenhaus DİTİB Ulu Camii din görevlisi Mustafa Dönmez'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan açılış töreninde dernek başkanı İnci Yıldız, tadilat hakkında bilgi vererek, “Bir süredir tadilat ve onarımın ardından camiyi yeniden ibadete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu vesiyle bu özel günümüzde bizleri yalnız bırakmayan tüm katılımcılara, caminin ilk ibadete açıldığı günden itibaren her türlü ihtiyaçlarının giderilmesinde bizlere katkı sağlayan ve bu son aşamaya gelinceye kadar destek ve yardımda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
İyi ilişkiler bundan sonra da artarak devam edecek
İbadethanenin özenle çalışarak bitirildiğini ve hizmete açıldığını görmekten duyduğunu memnuniyeti ifade eden Heiligenhaus Belediye Başkanı Michael Beck, “İnsanların buluşabilecekleri bir mekanın olması çok önemlidir. Bu mekanın çarşı içerisinde ulaşılabilir bir yerde olması da önemli. Bu da sizlerin şehir kenarlarında değil de toplumunda içerisinde, merkezinde olduğunuzu gösteriyor. Bu zamana kadar karşılıklı iyi ilişkiler içerisindeydik. Bu ilişkiler bundan sonra da artarak devam edecektir” dedi.
Caminin tadilatında emeği geçenlere teşekkür eden DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, “Camimizin tadilat ve yenilemesiyle çok daha güzel ve modern görünümüne kavuşmasında desteklerini esirgemeyen yerel yetkililere ve hayırseverlere teşekkür ediyorum. Allah herkesin hayrını kabul etsin” dedi.
Tarihi mekanda 30 yıldan fazla bir süre hizmet veren caminin yeniden onarılarak ibadete açıldığını ifade eden Türkmen, caminin şehrin kültürel ve sosyal mirasının bir parçası olduğunu söyledi.
DİTİB, yarım asrı aşkın bilgi ve birikime sahip kuruluştur
Camilerin toplumsal huzurun ve barışın sağlandığı mekanlar olduğuna vurgu yapan Türkmen, “Yerel idarecilere ve şehir sakinlerine öncelikle şükranlarımı sunuyorum. Destek olmasalardı bu proje gerçekleşemezdi. Karşılıklı güvene dayalı işbirliğimiz her düzeyde sürdürülecektir. DİTİB, yarım asrı aşkın süredir bu ülkede deneyim, bilgi ve birikimine sahip olan bir kuruluştur. Burada karşılıklı kabul, empati ve toplumsal barış için değerli ve vazgeçilmez hizmetler sunuyor. Almanya’nın en büyük Müslüman teşkilatı olan DİTİB, her zaman Almanya’da yaşayan Müslümanların ve tüm toplumun refahını göz önünde bulunduran bir kuruluştur. Ben bu vesileyle, Ulu Camii Derneği’nin başkanına, yönetim kuruluna, kadın ve gençlik kollarına, cami binasının alınmasından bu güne kadar her kademesinde görev yapan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Camiler sosyal hayata önemli katkılar sunan mekanlardır
Camiler birlikte yaşama kültürünün en güzel örnekleriyle yaşandığı mekanlar olduğunu söyleyen Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan, “Almanya’daki camilerin yediden yetmişe, kadın-erkek herkesin kaynaştığı ve moral bulduğu sevginin ve hoşgörünün bütün yönleriyle yaşandığı, birlik ve beraberliğin sağlandığı, ferdi ve sosyal hayata önemli katkılar sunan mekanlardır” dedi.
Karaarslan şöyle devam etti: “Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı ve eyaletin ayrılmaz bir parçasıdır. Her geçen gün Uğur Şahin ve Özlem Türeci gibi bilimden spora, eğitimden kültüre kadar birçok alanda başarı hikayelerine Türk toplumu imzasını atıyor. Memnuniyetle çok güzel noktaya geliyoruz. Bu başarı her iki toplumu aynı anda gururlandırıyor. Hem Alman toplumunu hem Türk toplumunu gururlandırıyor. Sizler Heiligenhaus şehrinin ayrılmaz asli bir parçası haline geldiğinizi de memnuniyetle görüyoruz. Restorasyon işlemlerini tamamlanan camimize emeği geçen herkese, dernek yönetimlerine, kadın kollarına ve cami cemaatine teşekkür ediyorum. Hepimize hayırlı olsun, birlik ve beraberliğimiz daim olsun.”
DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, caminin yapımı ve hayata geçirilmesinde emeği geçenler adına dernek başkanı İnci Yıldız’a plaket takdim etti.
Tadilat, tezyinat ve yenileme çalışmaları tamamlandı
İç ve dış bölümleri geniş kapsamlı tadilattan geçen Heiligenhaus DİTİB Ulu Camii’ne kadınlar mahfili eklendi, yan duvarları, kubbe kısmı ve tabana serili turkuaz halı Selçuklu motifleriyle süslendi. Mihrabı, minberi ve kürsüsü işlemeli mermer malzemesiyle yenilenen cami, özel tasarlanan iki küçük bir büyük avize ile aydınlatıldı. Üç kattan oluşan ve yaklaşık 1200 metrekare kullanım alanına sahip camide pandemi koşullarına uygun aynı anda 230 kişi ibadet edebileceği mescit, derslikler, kütüphane, gasilhane, gençlere ve yetişkinlere özel lokal de yer alıyor.
Üç buçuk yıla yakın süren tadilat çalışmalarının ardından yenilenen DİTİB Ulu Camii’nin açılış kurdelesi dualar eşliğinde kesildi. Açılış, pandemi sebebiyle yapılan sade törenin ardından caminin davetlilere gezdirilmesiyle sona erdi.
Ercüment Aydın / Köln