TİKA Bosna Hersek‘te Ülkenin En Donanımlı Üretim Laboratuvarını Kurdu

  • Güncelleme: 14.02.2021 19:24
Bosna Hersek’in En Donanımlı üretim Laboratuvarı “CEZERİ-LAB”, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Araştırma ve Geliştirme Merkezi bünyesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından kuruldu.
TİKA Bosna Hersek‘te Ülkenin En Donanımlı Üretim Laboratuvarını Kurdu

Bosna Hersek’in En Donanımlı üretim Laboratuvarı “CEZERİ-LAB”, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Araştırma ve Geliştirme Merkezi bünyesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından kuruldu.

Bosna Hersek’in sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak ve paydaşlara birlikte çalışma fırsatı sunmak amacıyla TİKA tarafından ülkenin en donanımlı üretim laboratuvarı "CEZERİ-LAB", Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Araştırma ve Geliştirme Merkezinde kuruldu.

TİKA tarafından yürütülen 3D Tasarım ve 3D Yazıcı Eğitimlerinin devamı niteliğinde olan laboratuvara; milli değerlerimizin tanıtılması ve yaşatılması amacıyla, dünya otoritelerince “Robotların Babası” olarak kabul edilen, Anadolu’daki ilk Türk Devleti Artuklular zamanında yaşamış İsmail el Cezeri’den ilham alınarak CEZERİ-LAB ismi verildi.

Ülkede faaliyet gösteren tüm üniversitelerin, akademisyenlerin, öğrencilerin ve dış paydaşların hizmetine sunulan laboratuvara Türkiye’den getirilen cihazların kurulumu yapılarak, uzmanlar tarafından cihazlar ve işletim programlarına yönelik eğitimler verildi.

CEZERİ-LAB’in açılış törenine T.C. Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, TİKA Saraybosna Koordinatörü Muhammed Ünal, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve ülke genelinde meslek teknik lisesi öğretmenleri katılım sağladı.

Büyükelçi Koç, burada yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'in Türkiye için çok özel konumda bir ülke olduğunu belirterek, Bosna Hersek’e yapılan kalkınma yatırımlarının ve ülkenin geleceğine yönelik girişimlerin, hem iki ülke arasındaki ilişkiler bakımından hem bölgenin kalkınması açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Salgın koşullarında ülkelerin kendi içlerine kapandığını ancak bir yandan da teknolojinin ne kadar önemli olduğunu idrak ettiğini vurgulayan Koç, "Biz böyle bir dönemde, böyle bir laboratuvarı ilk kez TİKA’nın desteğiyle IUS’ta açıyoruz. Bosna Hersek’e katkısı, sağlayacağı imkanlar, salgın koşullarında böylesine ekonomik kalkınmaya yönelik bir yatırımın yapılabilmesi bizim bu açılışı yaparken daha da heyecanlanmamıza ve onurlanmamıza neden oldu." diye konuştu.

Fabrikasyon laboratuvarının Bosna Hersek’in gençlerine yapılan bir yatırım olduğunu belirten Büyükelçi Koç, "Eğer beyin göçünü engellemek ve gençleri Bosna Hersek’te tutmak istiyorsak, bunu işte bu laboratuvarlarla, işte bu teknoloji imkanlarıyla sağlayabiliriz." ifadesini kullandı.

"Hem öğrenci hem de araştırma projelerini gerçekleştireceğiz"

IUS Rektörü Yıldırım da laboratuvarın yalnızca üniversite açısından değil Bosna Hersek’teki lise ve üniversite eğitimi açısından da oldukça önemli olduğunu dile getirdi. TİKA’ya sundukları projenin TİKA yetkililerince kabul edildiğini aktaran Yıldırım, "Şimdiki amacımız, bu altyapıyı kullanarak liselerde, üniversitelerde bazı çalışma programları uygulamak. Onlara burada çeşitli kurslar vermek ve onların da kendi üniversitelerinde ve okullarında bu kursları öğrencilerine ulaştırmasını sağlamak." ifadesini kullandı.

Yıldırım, Bosna Hersek’in kalkınması bakımından burada üretilecek ürünlerin, prototiplerin gelecekte sanayide kullanımını amaçladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bunun için de özellikle makine ve elektrik mühendisliği ile mimarlık gibi bölümlerde çeşitli çalışmalar yapacağız. Hem öğrenci hem de araştırma projelerini gerçekleştireceğiz. Umarım bütün bunlar Bosna Hersek’in hem eğitim seviyesinin yükselmesine, modernleşmesine hem de araştırma kalitesinin artmasına katkıda bulunacaktır."

Konuşmalar sonrasında TİKA tarafından düzenlenen 4 günlük programlama eğitimine katılan Bosna Hersekli öğretim görevlilerine ve lise öğretmenlerine sertifikaları takdim edildi.