Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Av. Mehmet Savaş Polat, Diyanet İşleri Başkanlığınca Kızılcahamam’da düzenlenen 3. İlçe Müftüleri Kongresi’ne katılarak vakıf çalışmalarını anlattı.
Türkiye Diyanet Vakfının hayatın her alanına dokunan bir vakıf olduğunu belirten Polat, “Yürütmüş olduğu faaliyet alanları ve ulaştığı ülke sayısı ile dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşuyuz. 149 ülkede hayatın birçok noktasına dokunarak yaşanan mazlumlara umut oluyoruz” diye konuştu
“İyilik yeryüzünde egemen oluncaya kadar” sloganıyla faaliyetlerin yürütüldüğünü anlatan Polat, tüm çalışmalarda bunun şiar edinildiğini vurguladı.
“Eğitim önceliğimiz”
Vakıf olarak eğitim çalışmalarını çok önemsediklerini anlatan Polat, yurt dışı eğitim faaliyetleri kapsamında 14 ülkede 23 eğitim projesiyle 7 bin 632 öğrenciye eğitim imkanı sunulduğunu ifade etti.
Uluslararası Burs ve Eğitim Programları kapsamında 111 ülkeden 2 bin 755 öğrenciyi Türkiye’ye getirerek eğitim verildiğini dile getiren Polat, Uluslararası İmam Hatip Liseleri programı çerçevesinde 1190, Uluslararası Öğrenci Programı çerçevesinde 702 ve Uluslararası İlahiyat Programı çerçevesinde ise 554 öğrencinin Türkiye’de eğitim gördüğünü kaydetti.
Özellikle Uluslararası İlahiyat Programıyla Avrupa ülkelerindeki gurbetçi vatandaşların çocuklarının Türkiye’ye getirilerek dini eğitim verildiğini ifade eden Polat, öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarının da karşılandığını vurguladı.Eğitim çalışmalarının yurt içinde de yoğun şekilde devam ettiğini dile getiren Polat, Yurtiçi Burs ve Eğitim Programları kapsamında 2018-2019 eğitim öğretim yılında 5 bin 971 öğrenciye 15 milyon lira burs verildiğini ifade etti.
“Kanayan yaralara merhem oluyoruz”
Polat, dünya genelinde doğal afetler veya çatışmalar nedeniyle oluşan kriz bölgelerine anında müdahale ederek sıkıntıların giderilmesi, akan gözyaşlarının dindirilmesi ve kanayan yaralara merhem olabilmek için çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, “Çalışma yürüttüğümüz kriz bölgeleri arasında yıllardır iç savaşın sürdüğü Suriye’ye bu zamana kadar necip milletimizin ve siz değerli hocalarımızın katkılarıyla 214 milyon, Arakan’a 19 milyon, Yemen’e 8,5 milyon TL, Filistin’e 25 milyon Dolar yardımda bulunduk. Yardımlarımız bundan sonra da hız kesmeden devam edecek. Yemen ile alakalı olarak bölgeye ilk ulaşan Türk STK’sı olmuştuk. Dün itibariyle de arkadaşlarımız yine bölgeye intikal etti. Yardım çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
“806 bin 901 Kur’an hediye edildi”
Vakfın dünya genelinde yürütmüş olduğu çok değerli projelerinin olduğuna değinen Polat, bunlar arasında Hediyem Kur’an Olsun projesi kapsamında 1 milyon 246 bin 427 Kur’an-ı Kerim bağışı alındığını ve bunların 806 bin 901 adedinin 61 ülkede 24 dilde basılarak dağıtımının gerçekleştirildiğini söyledi.
Polat, bu projenin çok zor ama aynı zaman da çok da kıymetli olduğunu ifade ederek, “Özellikle Afrika’da bir Mushaf’ı bir bütün halinde görmemiş Müslüman kardeşlerimiz var. 3-5 sayfa, 1-2 cüz görenler var. Bu bölgelerde Kur’an-ı Kerim’in nasıl bir ihtiyaç olduğunu bizlere gösteriyor. O nedenle bu projeyi çok önemsiyoruz” dedi.
Hayatın her alanına dokunan bir vakıf olarak 2018 yılında toplamda 760 milyon liralık hayri yardım gerçekleştirildiğini belirten Polat, yardım çalışmalarının artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.
Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin de zekat çalışmaları hakkında bilgi vererek zekatı yılın 12 ayına yaymaya yönelik bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti II. Başkanı İlyas Serenli, Genel Müdür Av. Mehmet Savaş Polat, Genel Müdür Yardımcıları Abdurrahman Çetin ve Zeki Çakıroğlu, ilçe müftüleri ve aynı zamanda Türkiye Diyanet Vakfı Şube Başkanlarının vakıf çalışmalarına ilişkin sorularını cevapladı.