Türkiye ilk pirinç tohumlarını Makedonya’da ekmeye başladı. Türkiye’den gelen ilk tohumlar, Perşembe günü Koçana Belediyesinde pirinç üreticilerine, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Makedonya Cumhuriyeti Tarım Ormancılık ve Su İşletmeleri Bakanlığı tarafından seçilen 20 aileye sade bir törenle dağıtıldı.
TİKA ve Makedonya Cumhuriyeti Tarım Ormancılık ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan "Makedonya'da Pirinç Kalitesinin ve Üretiminin Geliştirilmesi" Projesi çerçevesinde, pirinç üreticilerine dağıtılan Türk çeşidi tohumlara ilişkin ilk bilgilerde, Türk ve Makedon uzmanlarca çiftçilere verilmeye başlandı.
Koçana Belediyesi salonunda toplanan üreticiler yetkililerden proje hakkında bilgileri aldılar. Önce Tarım Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su İşleri Bakanlığı temsilcileri ve daha sonrada TİKA Üsküp Program Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik bilgi verirken, Türkiye’den gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü uzmanları hedef çiftçilere pirinç çeşitleri hakkında detaylı bilgi sundular.
TİKA Üsküp Program Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik: “Bugün TİKA ile Makedonya'nın Tarım, Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz projemizin başladığı gündür. Şu anda 20 çiftçi projemizin hedef kitlesi ve aynı zamanda bilim adamları ve akademisyenlerle beraber 15 çeşidin bu bölgede deneme ve demonstrasyon çalışmalarına başlıyoruz. Önümüzdeki süreç içerisinde verdiğimiz bu çeşitlerin hangisinin bu bölgeye adapte olacağını tespit edeceğiz ve adapte olup verim kalitesi yüksek olan çeşidimizden, Türkiye'den 2014'te 30 ton tekrar getirerek çiftçilere dağıtacağız” dedi.
Vinitsa Belediyesinden olan pirinç üreticisi Bahri Selman, “Ben pirinçle uğraşalı 25 yıl oldu. Çok güzel pirinç çıkartıyorum ve çok çalışıyorum. TİKA'nın gerçekleştirdiği bu projeden çok memnunuz. İleride ne gibi sonuçlar vereceğini göreceğiz. Şimdiye kadar İtalyan tohumu "Andrea"yı ekiyorduk. Ancak son zamanlarda tohumlar karıştı, olmadı. Bu sene randıman olmadı.
Türkiye pazarının açılmasıyla umutlandık. Onlar yatırım yaparsa belki de fiyatlar artar, biz de memnun oluruz” diye konuştu” dedi.
Yugoslavya döneminde pirinç merkezlerinden olan Koçana şu anda bölgede gelişen siyasi, sosyal ekonomik şartlara teslim olmuş durumda. TİKA’nın bu projesi ile bir taraftan verimlilik artırılırken, diğer taraftan da enstitünün de modernleşmesi gerçekleştirilecek.
Aynı zamanda bu proje için Makedon ve Türk ailelerden seçilen üreticilerin birbiriyle de kaynaşması sağlanacaktır. Mayıs sonunda ve Eylül ayında seçilen pirinç üreticileri ile Bakanlık ve Enstitü uzmanları ve Akademisyenler, Türkiye’de, Edirne’deki T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde Pirinç Ekim ve Üretim eğitimlerine katılacak, pirinç üreticileri, tarım makineleri üreticileri ile Üretici Birliklerini ziyaret edecekler.