Kırım Tatarı soydaşlarımızın ana vatanlarından sürgün edilişlerinin 81. yıldönümünü anma ve 10. Kırım Tatar Gençlik Kurultayı’nın açılış programı YTB ev sahipliğinde yapıldı.
Gelişmeleri kaçırmayın! Avrupa’dan ve dünyadan en güncel haberler artık cebinizde.
- WhatsApp kanalımıza katılın, özel haberler ve analizlere anında ulaşın
- Anlık bildirimlerle sıcak gelişmeleri ilk siz öğrenin

Bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı’nın resmi açılışı ve 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün 81. yıl anma programı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ev sahipliğinde düzenlendi.

Farklı ülkelerden yaklaşık 85 Kırım Tatar gencin katıldığı 10. Gençlik Kurultayı’nın ana teması ise “Uluslararası Kırım Tatar Gençlik Teşkilatlanması” olarak belirlendi.
Programda YTB Başkan Yardımcısı Murat Kazancı bir konuşma yaptı. Kazancı, Kırım Tatarı soydaşlarımızın Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkilerde köprü görevi gördüğüne dikkat çekti.

Yaşanan acıları unutturmuyoruz
Bugün hem Ukrayna’da hem de dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatarlarının yüreğinde derin acılar bulunduğunu aktaran Kazancı, “YTB olarak bizler de bu toplumsal hafızayı, belleği canlı tutmaya ve yaşanan bu olaylardan çıkarılacak dersleri de gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. Rusya’nın yasadışı ilhakı sonrasında bildiğiniz gibi Türkiye Cumhuriyeti, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tanıdığını ve bu yasadışı ilhakı tanımadığını her platformda ifade etti. Sayın Cumhurbaşkanımız da her fırsatta barışın tesis edilmesiyle ilgili bütün gayretini göstermekte” dedi.

YTB soydaşlarımıza hizmet için var
YTB’nin Kırım Tatarlarına yönelik yapmış olduğu çalışmaları da paylaşan Kazancı, YTB’nin aynı zamanda soydaşlarımıza hizmet etmek için kurulmuş bir kurum olduğunu bildirdi. Kırım Tatarlarının hem tarihini hem bugününü hem de geleceğini anlatan çok sayıda çalışmaya imza attıklarını anlatan Kazancı, “İlhaktan önce başlattığımız çalışmayla Kırım Yarımadası’nın farklı bölgelerindeki kültürel mirasımızı envantere dönüştürdük. Sürgün ile alakalı sözlü tarih çalışması yaptık. Sürgünün çeşitli yönlerini ele aldığımız programlar icra ettik. Kırım Tatar Yaşlık Kurultayı’nın dokuzuncusunu yine Ankara’da icra etmiştik. Dünyanın farklı bölgelerindeki Tatarlarla ilgili kitaplar yayınladık. Farklı ülkelerde yaşayan Tatarların hem tarihini, o ülkelerdeki gelişimlerini ve bugünlerini anlatan kapsamlı çalışmalar yayınladık” diye konuştu.
Soydaşlarımızdan öğrencilere burs sağlamaya gayret ediyoruz
Türkiye Bursları’nın YTB’nin önemli çalışmalarından biri olduğunu ve Türkiye Bursları kapsamında Kırım Tatar gençlerine öncelik verildiğini söyleyen Murat Kazancı, “Öncelikli çalışmalarımızdan bir tanesi de Türkiye Bursları Programı. Kırım Tatarı soydaşlarımızdan öğrencilere burs sağlamaya gayret ediyoruz. 1992 yılından bu yana 1525 Ukrayna vatandaşı olan büyük çoğunluğu Kırım Tatarı soydaşlarımıza karşılıksız burs sağladık. Hâlihazırda da 95 Ukrayna uyruklu soydaşımız Türkiye’de üniversite eğitimlerini almaya devam ediyorlar” dedi.

Sizden beklenilen şey bu misyona sahip çıkmak
Programda konuşan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ise, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Kırım Tatar gençlerinin birbirlerini tanımasının ve birbirleriyle diyalog içerisinde olmalarının önemine vurgu yaptı. Bu program sayesinde bu gayenin hayata geçirildiğini ifade eden Şahin, “Kırgızistan’dan, Özbekistan’dan, Kanada’ya kadar şu anda 20 ülkede Kırım Tatar halkının diasporası var. Bu toplantı sadece Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarların bir toplantısı değil, Kırım Tatar halkının kurultayıdır. Bütün dünyadaki Kırım Tatarları olarak da yaşlılar olarak da sizler bu mirasın mirasçılarısınız. Sizden beklenilen şey bu misyona sahip çıkmak” dedi.

Biz gençler tarihimize sahip çıkıyoruz
Kurultayın açılış toplantısında konuşan Kırım Derneği Gençlik Kolu Başkanı Samet Cengiz ise Kırım Tatar halkının yaşadığı acılar neticesinde dünyanın dört bir yanına dağılmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Gençler olarak Kırım’ın sesini dünyaya duyuracaklarını dile getiren Cengiz, “Milli hareketimizin tarihine göz attığımızda İsmail Bey Gaspıralı’dan bugüne gelişen Kırım Tatar Milli Hareketi’nin esasında ve temelde bir gençlik hareketi olduğu çok net bir şekilde görülecektir. Bir gençlik hareketi olarak doğan hareketimiz, genç yaşında şehit olan Numan Çelebi Cihan, Abdürreşit Mehdi, Hasan Sabri Ayvazov gibi, Cafer Seydahmet Kırımer, Bekir Sıtkı Çobanzade, Reşat Cemilev ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu gibi bugün bizlere ilham veren, yolumuzu aydınlatan pek çok yolbaşçımızı bünyesinden çıkarmıştır. Bu harekette biz gençler tarihimize sahip çıkıyor, dilimizi yaşatıyor, kültürümüzü koruyor ve Kırım’ın sesini dünyaya duyuruyoruz” şeklinde konuştu.

Kırım Tatar halkı büyük bir trajedi yaşadı
Kırım Tatar Millî Meclisi üyesi ve Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Derneği Başkanı Gayana Yüksel de kurultayın Kırım Tatar halkı için sadece bir buluşma olmadığını, aynı zamanda derin bir tarihi sorumluluğu da beraberinde getirdiğinin altını çizdi. Kırım Tatar halkının geçmişte büyük bir trajedi yaşadığını belirten Yüksel, “81 yıl önce, 18 Mayıs 1944 tarihinde Kırım Tatar halkı büyük bir trajedi yaşadı. Ve o gün kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden binlerce insan bir gecede evlerinden hayvan vagonlarına dolduruldu ve vatanlarından koparıldı. Ve hâlâ bu acıyı yaşıyoruz” dedi.

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotarov da kurultaya katılarak bir konuşma yaptı. Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol Şehri’nin Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Zolotarov, “Bu bağlamda stratejik ortağımız olan Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdikleri sarsılmaz desteklerden dolayı içten şükranlarımızı sunuyoruz. Ukrayna, Kırım Tatar halkının milli çıkarlarını korumaya, kültürel mirasını canlandırmaya ve gelişimini desteklemeye devam edecektir.” diye konuştu.

Programda YTB tarafından hazırlanan Mustafa Kırımoğlu belgeselinin gösterimi de yapıldı. Açılış konuşmalarının ardından kurultay çerçevesinde hazırlanan panel ve konferanslara geçildi.

İlki 2003 yılında yine Ankara’da toplanan ve dünyadaki Kırım Tatar gençlerini bir araya getirerek tanışmalarını ve iş birliği kurmalarını sağlayan söz konusu kurultay iki yılda bir toplanmakta olup çoğunlukla 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün anıldığı 18 Mayıs tarihini kapsayacak şekilde organize ediliyor.