TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu’na Mavi Kart sahibi vatandaşların özellikle “finans” ve “cep telefonu hat” işlemlerinde yaşadığı olumsuzluklarla ilgili şikâyetleri dikkate alındı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya, şikayetlerin giderilmesi adına Dışişleri Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile yaptığı görüşmeler neticesinde; “Mavi Kart sahiplerinin finans ve GSM operatörlerine ibraz ederek işlemlerini kolaylıkla yaptırabilecekler” açıklamasında bulundu.
AK Parti İstanbul Milletvekili Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya, yürürlükte olan “Mavi Kart Yönergesi”nin uygulaması hakkında basın açıklaması yaptı.
Sırakaya, konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:
“Bugün yurtdışında yaşayan Türk toplumunun önemli bir bölümü, bulundukları ülkelerde sürekli olarak ikamet etmekte olup, yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığını da alarak yaşadıkları ülkelerin ekonomik kalkınmalarına önemli katkıda bulunmaktadırlar.
Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın çoğu artık sadece işçi konumunda olmayıp akademisyen, bilim adamı, doktor, mühendis, avukat, gazeteci, iş adamı, sanatçı, politikacı, sporcu gibi çeşitli alanlarda meslek sahipleri olarak yaşadıkları ülkelerin siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatına pozitif katkı sağlamaktadır.
Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın işlerini, hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik adımları atmaya AK Parti hükümetleri olarak devam ediyoruz. Yurtdışında yaşayan ve Türkiye ile gönül bağları kopmadan devam eden Mavi Kart sahibi kardeşlerimizin işlerini ve hayatlarını kolaylaştırmak için 2013`de “Mavi Kart “Yönergesi”`ni yürürlüğe koyarak Mavi Kart sahibi vatandaşlarımızla Türkiye arasında bir köprü kurduk.
Yönerge ile Mernis veri tabanında kayıtlı, doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkan kişilerin T.C kimlik numarası değiştirilmeden “Mavi Kartlılar Kütüğü”`ne kaydedilmesi ve buraya kaydedilen ‘Mavi Kart’ların resmi kimlik kartı olarak kullanılabilmesinin önünü açtık.
Yurtdışında yaşayıp, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu`nun 28`inci maddesi uyarınca, doğumla Türk vatandaşı olup, çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkanlara verilen Mavi Kart`la ilgili TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu`muza özellikle finans ve cep telefonu işlemlerinde yaşanan olumsuzluklarla ilgili şikâyetler gelmekteydi.
Bu şikâyetlerin giderilmesi adına görüştüğümüz, Dışişleri Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), “Mavi Kart Yönergesi” ile kendilerine birçok hak sağlanan Mavi Kart sahibi vatandaşlarımızın, bankalarda hesap açtırma, cep telefonu hattı açma gibi hizmet alımlarında Mavi Kart`ın resmi kimlik olarak dikkati alınması gerektiğini bir defa daha Dışişleri Bakanlığı`mıza ve komisyonumuza resmi yazışmalar kanalıyla teyit etmiştir.
Mavi Kart sahibi olup bankacılık ve cep telefonu hattı işlemlerinde sorun yaşayan vatandaşlarımız aşağıda kamuoyunun bilgisine sunduğumuz resmi yazışmaları finans ve GSM operatörlerine ibraz ederek işlemlerini kolaylıkla yapabilirler.
Mavi Kart sahibi vatandaşlarımızın, Türkiye’ye de “bankacılık” ve “GSM” işlemlerinde “Mavi Kart Yönergesi”`nin yanlış yorumlanmasından kaynaklı olumsuzluklarla karşı karşıya kalmaması için Dışişleri Bakanlığımızın ilgili kurumlarla yaptığı resmi yazışmaları bir defa daha kamuoyunun bilgisine sunuyor, Mavi Kartla ilgili işlemlerde “Mavi Kart Yönergesi”`nin titizlikle dikkate alınmasını tüm finans ve GSM operatörlerinden önemle rica ediyoruz.“